Vânzările rusești de gaz lichefiat, către Uniunea Europeană, cresc în ciuda războiului

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.04.2023 - 21:32
Tancul LNG Golar Tundra - Foto: Profimedia Images

Vânzările rusești de gaz lichefiat, către UE, cresc în ciuda războiului, în timp ce livrările generale de gaze, din Rusia, spre UE, sunt la minim. Este un paradox din care nu se ştie exact cum se va ieşi. Subiectul este discutat deocamdată neoficial.

SHARE

Imaginea aceasta rezidă dintr-o „notă internă a UE, privind pregătirea pentru iarnă”, distribuită miniștrilor Energiei, săptămâna trecută.

Cresc vânzările rusești de gaz lichefiat către UE

Gazul rusesc nu este supus sancțiunilor UE, dar livrările au scăzut cu mai mult de jumătate anul trecut, din cauza „înarmare a livrărilor de gaze de către Rusia”, se arată în nota văzută de EUObserver.

„Nivelurile actuale ale importurilor sunt totuși mult mai scăzute”, a adăugat acesta.

„Cota importurilor de conducte rusești în totalul importurilor de gaze din UE a scăzut la 7%, în ianuarie 2023, de la aproximativ 50% în trecut”, iar „fluxurile din Ucraina s-au redus cu aproximativ 80%, în martie”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Virgil Popescu: „România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE”

UE a trecut peste iarna blândă de anul trecut, scoțând provizii în timpul verii și căutând surse alternative.

„Mărirea importurilor alternative de conducte din Algeria, Azerbaidjan și Norvegia va consolida eforturile de diversificare, cu importuri estimate de 36 de miliarde de metri cubi, 11,5 miliarde de metri cubi și, respectiv, 90 de miliarde de metri cubi, în 2023”, se arată în nota UE.

De asemenea, s-a redus consumul de gaz cu aproximativ 20%, din perioada antebelică, și UE speră să fie pregătită pentru iarna viitoare, chiar dacă președintele rus Vladimir Putin va merge mai departe, cu trucurile sale.

Citeşte şi: Cum a făcut un român „economie” la gaze? Și-a tras țeavă care ocolea contorul. Are dosar penal

„Inventarul de stocare ar putea ajunge la 90 de miliarde de metri cubi (90 la sută), până la sfârșitul lunii octombrie, chiar dacă nu există aprovizionare prin conducte, din Rusia”, au estimat oficialii UE.

„Riscurile includ oprirea completă a gazelor rusești, incidente de infrastructură, o vară excepțional de uscată sau caldă, care afectează funcționarea centralelor nucleare în timpul verii și aprovizionarea cu hidroenergie limitată sau o iarnă rece”, au avertizat aceștia.

Nota informativă a UE mai spune: „GNL a jucat un rol central în înlocuirea gazului rusesc, cu o creștere a importurilor de la 80 de miliarde de metri cubi, în 2021, la 135 de miliarde de metri cubi, în 2022”.

UE construieşte încă 50 de miliarde de metri cubi de capacitate de infrastructură GNL, până în 2024, a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te