Va exploda prețul unui produs de la data de 1 aprilie. Românii s-au apucat să facă stocuri

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 02.03.2024 - 12:45
Va exploda prețul unui produs de la data de 1 aprilie. Românii s-au apucat să facă stocuri Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Începând din luna aprilie, fumătorii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru un pachet de țigări. Ministerul Finanțelor a decis să mărească nivelul accizei pentru țigări.

SHARE

Țigările sunt produsul care se scumpeşte din mnou, după ce pachetul de ţigarete i-a făcut pe fumători să scoată mai mult din buzunar şi în ianuarie.

Potrivit Ordinului MF 265/2024, publicat în Monitorul Oficial, în intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, acciza specifica pentru țigarete vă fi de 543,81 lei la fiecare 1.000 de țigarete.

Aceasta reprezintă o creștere fata de nivelul actual de 540,938 lei la fiecare 1.000 de țigarete, stabilit conform Legii nr. 296/2023, valabila până la 31 martie 2024.
Acciza ad valorem este calculata prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului. scrie RTV.

Va exploda prețul unui produs de la data de 1 aprilie. Românii s-au apucat să facă stocuri

Acest procent legal se aplica conform următoarelor prevederi: 12% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

11% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv; respectiv 10% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, începând cu 1 aprilie 2025.

Citeşte şi: Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive

Accizele pe țigări reprezintă o sursa importanta de venituri pentru guvern. Încasările din accize sunt utilizate, în general, pentru finanțarea diferitelor programe și servicii publice, cum ar fi sistemul de sănătate, educația și alte proiecte de infrastructura.

Totodată, accizele pentru țigări sunt stabilite în conformitate cu standardele internaționale și directivele Uniunii Europene în ceea ce privește taxarea produselor din tutun. Preturile la țigări au mai crescut și la 1 ianuarie.

Citeşte şi: Ce produse s-au scumpit în luna ianuarie? Berea și peștele, în top

În acest an, prețul țigărilor a mai suferit o modificare în luna ianuarie, când a înregistrat o creștere de 1 leu. La momentul actual, un pachet de Vogue se vinde la prețul de 27,5 lei, Pall Mall costa 25,5 lei, Chesterfield se comercializează la 22 de lei, în timp ce West are un preț de 21 de lei.

Aceasta creștere a preturilor este influențată de majorarea accizelor, care a determinat producătorii să ajusteze preturile în consecință.

Accizele mai mari pe țigări sunt utilizate că o metoda de descurajare a consumului de tutun, având în vedere efectele negative asupra sănătății asociate fumatului.

Prin creșterea prețului țigaretelor prin intermediul accizelor, guvernele încearcă să reducă consumul de tutun și să protejeze sănătatea publica.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te