Proprietarii din industria ospitalității au protestat în ultima săptămână față de faptul că Guvernul nu și-a ținut promisiunea de plăti bani din granturile anunțate la începutul pandemiei.
Deși au fost inițiate mai multe măsuri de ajutor, toate sunt blocate, din cauza faptului că nu este aprobat bugetul național. Patronii din domeniul HORECA spun însă că nu mai pot aștepta.
„Toată lumea îmi spune: «Reinventează-te», iar când aud cuvântul acesta, deja, pur și simplu nu mai suport. Să te reinventezi și să faci ce?
Important este să găsim o cale să mergem înainte. Eu le-am explicat autorităților, celor care ne spun că ne ajută, că noi suntem într-o barcă și nu putem să lăsăm pe unii în urmă”, a explicat Nicuța Enache, în cadrul unui interviu pentru Newsweek LIVE.
Aceasta avea 30 de angajați la începutul pandemiei, acum a mai rămas cu doar 18. În plus, restaurantele sale au fost deschise pentru public doar trei luni în ultimul an, iar pierderile au ajuns deja la 80%.
„Sunt de 7 ani în România, am două restaurante. Am făcut tot felul de proiecte. Acum am închis un restaurant, am început să gătesc singură și să livrez singură, pentru că și aici e o problemă cum funcționează firmele de delivery, care au un tarif foarte mare.
La începutul pandemiei, am avut activitate cât să știe lumea că nu am închis. Singurul ajutor venit de la stat a fost șomajul tehnic, dar și acesta a venit după 2 luni și jumătate în care eu am plătit oamenii din banii mei, abia apoi am recuperat sumele date.
În vară, am deschis terasa și am lucrat un pic afară. Dar apoi, ne-am oprit iar”, a menționat Nicuța Enache.
Citește și: Restaurantele și cafenelele din municipiul Cluj-Napoca se închid după doar 4 zile
Femeia de afaceri se plânge că deși statul nu și-a ținut promisiunile privind compensațiile pentru oprirea activității, trimite în schimb foarte multe controale.
„Dar nu există o regulă pentru toată lumea, unii funcționează, alții nu. Am redeschis de 3 săptămâni, dar oamenii încă au teamă, încă nu ies din casă.
Am ajuns la capătul puterilor, din toate punctele de vedere. Nu mai găsesc soluții. De la nici unul dintre granturile la care am aplicat nu am primit nici un ban.
Chiar dacă rămânem deschiși, nu ne vom reveni peste noapte. Chiriile vin, salariile vin, mai nou au venit și băncile, care acum ne cer dobândă la dobândă, așa că de la o rată de 6.000 de lei am ajuns să plătesc 10.800 de lei pe lună.
Nu se mai pot face amânări de plată. Dacă ne mai închid o dată, probabil că vom da faliment. Deși nu e nici o dovadă că au fost focare de infecție în restaurante”, a menționat proprietara Osteriei Ciao Niki.
Nicuța Enache vrea un protest mai puternic din partea asociațiilor care reprezintă patronii din HORECA, ca singură soluție pentru a atrage atenția Guvernului că e o problemă.
„Eu vreau să ieșim în stradă, pentru că nu ne bagă nimeni în seamă. E singura variantă să fim auziți.
Ni s-au făcut doar promisiuni mincinoase. Am aplicat pentru grantul 2, care era salvarea noastră. Încă așteptăm, dar nu cred că banii vor veni. Ni se spune că nu avem bugetul național și de aceea. Se vor da după ce e aprobat bugetul.
Am obosit să tot facem dosare, să facem proiecte, să venim cu documente. De un an de zile, să fii antreprenor înseamnă să faci dosare și să stai cu mâna întinsă la guvern”, a declarat aceasta, la Newsweek LIVE.