UE propune un acord cu SUA privind suspendarea taxelor vamale timp de şase luni

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.04.2021 - 22:54
Uniunea Europeană a sugerat ca blocul comunitar şi SUA să suspende timp de şase luni taxele vamale impuse la importuri de miliarde de dolari. / Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Uniunea Europeană a sugerat ca blocul comunitar şi SUA să suspende timp de şase luni taxele vamale impuse la importuri de miliarde de dolari, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv responsabil cu comerţul, într-un interviu acordat Der Spiegel.

SHARE

Declaraţia oficialului UE vine după ce în martie Uniunea Europeană şi SUA au convenit să suspende timp de patru luni taxele vamale în valoare de miliarde de dolari pe care le-au impus fiecare pentru produsele celeilalte părţi, relaxând o dispută care durează de 16 ani cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi UE pentru industria lor aeronautică.

"Am propus suspendarea tuturor taxelor vamale reciproce timp de şase luni, în scopul de a ajunge la o soluţie negociată", a declarat Dombrovskis. Acesta a adăugat: "Asta ar crea timpul necesar pentru industriile şi angajaţii de pe ambele maluri ale Atlanticului".

De aproximativ 16 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus

De aproximativ 16 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică. În două decizii ale sale OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.

Citește și:

Resetarea euro-americană: da, dar într-o altă lume

În 2019, OMC a autorizat SUA să aplice taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut OMC a autorizat, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare, în valoare de patru miliarde de dolari, pentru produse americane.

Această dispută transatlantică a afectat o gamă largă de produse industriale, agricole şi de larg consum.

De asemenea, Dombrovskis a anunţat că Uniunea Europeană va monitoriza cu atenţie legislaţia "Buy American" promovată de preşedintele american Joe Biden care prevede ca contractele publice din Statele Unite să fie atribuite exclusiv firmelor americane.

Citește și:

UE propune un plan de reconstrucție a legăturilor cu SUA post-Trump în faţa ameninţării Chinei

"Obiectivul nostru este să milităm pentru pieţe de achiziţii publice la nivel mondial cât mai libere posibil", a declarat oficialul UE pentru Der Spiegel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te