Transelectrica şi Delgaz Grid au semnat un acord pentru dezvoltarea proiectului CARMEN

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.10.2021 - 16:24
Transelectrica şi Delgaz Grid au semnat un acord pentru dezvoltarea proiectului CARMEN. / Foto: electricityforum.com

Transelectrica şi Delgaz Grid au semnat un acord pentru implementarea proiectului "PCI Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), în valoare de 150 de milioane de euro.

SHARE

CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar şi se află în proces de evaluare la nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun (PCI) din aria tematică "Smart Grids". Acordul de Parteneriat semnat marchează totodată schimbarea statutului CNTEE Transelectrica SA în cadrul proiectului din partener - susţinător în partener - activ.

Citește și: Exemplu de licitație cu dedicație: Senatul vrea 17 limuzine electrificate, la 28.000 €/bucată

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de transport şi de distribuţie, precum şi creşterea interoperabilităţii acestora, atât la nivel naţional, cât şi european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimează modernizarea a 23 de staţii de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune şi implementarea tehnologiilor IT şi de comunicaţii specifice, instalarea în reţeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

"Viziunea Transelectrica în domeniile cercetării şi inovării, eficienţei energetice, tehnologiilor noi, managementului activelor şi digitalizării urmăreşte atingerea obiectivelor de SMART GRID, un concept absolut necesar în realitatea sistemelor energetice la nivel european.

Proiectul CARMEN este unul îndrăzneţ care prefigurează definirea şi implementarea reţelelor inteligente, fundamentat pe principii de colaborare, tehnologii şi sisteme de vârf pentru managementul reţelelor. Din perspectiva abordării de management, ţintele noastre converg către accelerarea programului investiţional şi urmărirea unei strategii corporative care să asigure proactivitatea şi eficienţa acţiunilor noastre", a declarat Bogdan Toncescu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Citește și: Top 50 cele mai bune restaurante din lume: Noma, pe primul loc. Un prânz cu degustare, de la 650 €

"Prioritatea Delgaz Grid o reprezintă accelerarea greenificării şi digitalizării reţelei de distribuţie de energie electrică pe care o gestionăm, în vederea integrării de o manieră sustenabilă a noilor capacităţi de energie curată, dar şi asigurarea unui management eficient şi flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creşterea gradului de penetrare a regenerabilelor în mixul energetic naţional.

Iniţiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică 'Smart Grids' de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambiţios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexităţii tehnice, cât şi al valorii bugetare şi o oportunitate majoră de modernizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice din regiunea Nord - Est a României", a spus, la rândul său, Dragoş Bărbulescu, director general al Delgaz.

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane euro şi implementarea acestuia se va derula pe o perioada de şase ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanţare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te