De la 1 ianuarie 2025, orașele și municipalitățile din Germania au fost nevoite să recalculeze impozitul pe proprietate în urma unei decizii a Curții Constituționale Federale.
Impozitul pe proprietate a fost calculat anterior pe baza valorilor vechi ale proprietăților din anii 1930. Proprietarii de locuințe unifamiliale trebuie adesea să plătească cu câteva sute de euro în plus, iar conform rapoartelor, în unele cazuri chiar și cu 1.000 de euro în plus.
Proprietarii de proprietăți comerciale sau condominii, în schimb, beneficiază masiv de pe urma recalculării.
Taxe mai mari pentru românii din Germania. Impozitul a crescut de 4 ori: ”Nu credeam că va fi atât”
Reforma a surprins mulți proprietari, în special pe cei ai caselor unifamiliale, care se confruntă acum cu facturi mult mai mari pentru impozitul pe proprietate.
Mulți proprietari nu știau cu ce costuri se vor confrunta.
Taxe mai mari pentru românii din Germania. Impozitul a crescut de 4 ori: ”Nu credeam că va fi atât” - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
„Se știa că pentru unii va fi mai mult și pentru alții mai puțin, dar de patru ori mai scump – nu mă așteptam la asta”, spune un proprietar de la Köln într-un interviu acordat Kölner Stadt Anzeiger.
Citește și: Bani în plus pentru românii din Germania care au copii. La cât ajunge alocația? Decizia guvernului
Potrivit presei locale, mai mult de o treime din toți proprietarii trebuie să plătească orașului sume semnificativ mai mari ale impozitului pe proprietate decât anul trecut, scrie Merkur.de.
Mai mult de o treime din toți proprietarii trebuie să plătească orașului sume semnificativ mai mari ale impozitului pe proprietate decât anul trecut.
Citește și: Ce salarii au românii în Germania? Iată cât câștigă la 20, 30 sau 40 de ani
Calculul impozitului pe proprietate
Impozitul pe proprietate se calculează în trei pași: valoarea proprietății x cifra impozitului x rata de evaluare.
În prima etapă se calculează valoarea impozitului pe proprietate - principalii factori sunt valoarea respectivă a terenului (valoarea standard a terenului) și valoarea chiriei nete determinate statistic, care depinde, printre altele, de așa-numita chirie la nivelul municipiului respectiv.
Citește și: Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut?
Pentru a contracara creșterile de valoare apărute la compararea valorilor actuale cu valori care nu au fost actualizate din 1935 sau 1964, așa-numita cifră de impozitare se reduce la aproximativ 1/10 din valoarea anterioară.
Aceasta înseamnă de la 0,35% la 0,031% pentru proprietăți rezidențiale (case unifamiliale și bifamiliale, proprietăți închiriate și condominii) sau 0,034% pentru proprietăți nerezidențiale (proprietăți comerciale, proprietăți cu utilizare mixtă, proprietate parțială, alte proprietăți dezvoltate).
În a treia etapă, municipalitățile ajustează ratele de evaluare. În cazul în care veniturile din impozitul pe proprietate se modifică în comunitățile individuale din cauza reevaluării, aveți opțiunea de a vă ajusta ratele de evaluare și astfel vă asigurați că veniturile totale din impozitul pe proprietate nu se modifică semnificativ.