Taxarea multinaţionalelor, pe masa miniştrilor de Finanţe din G20. Impozit minim global, de 15%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.07.2021 - 15:56
Taxarea multinaţionalelor, pe masa miniştrilor de Finanţe din G20. / Foto: climate-transparency.org
Taxarea multinaţionalelor, pe masa miniştrilor de Finanţe din G20. / Foto: climate-transparency.org

Reuniunea miniştrilor Finanţelor din G20 a început vineri la Veneţia, în centrul dezbaterilor fiind taxarea companiilor multinaţionale, în ideea de a elimina paradisurile fiscale şi a introduce un impozit minim global de cel puţin 15% pe profitul companiilor, informează AFP.

SHARE

Reuniţi sub preşedinţia italiană, miniştrii de Finanţe din grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii se reunesc în format fizic pentru prima dată de la summitul de la Riad, din luna februarie 2020, chiar înainte de debutul pandemiei de coronavirus.

Ţările din G20 au aderat deja la un cadru general de reformă sub egida Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE), însă acum trebuie să ajungă la un acord politic pentru a sprijini cadrul general.

Citește și: Nouă poliţişti de la Secţia 16 acuzaţi că au torturat doi tineri din Capitală, trimişi în judecată

Acord istoric, cu privire la o arhitectură fiscală internaţională mai stabilă şi mai echitabilă

Potrivit unui proiect de comunicat, care este încă discutat la Veneţia, din care AFP a obţinut o copie, miniştrii de Finanţe din G20 ar urma să aprobe acest acord "istoric cu privire la o arhitectură fiscală internaţională mai stabilă şi mai echitabilă".

Negociată de mai mulţi ani, această reformă se bazează pe doi piloni: introducerea unui impozit minim global şi un sistem care vizează repartizarea mai echitabilă a impozitului multinaţionalelor în funcţie de profiturile realizate în fiecare ţară, independent de ţara unde este sediul fiscal al companiei. Acest ultim dosar vizează în special marile companii de tehnologie, reunite sub acronimul Gafa (Google, Amazon, Facebook şi Apple), care sunt renumite pentru practicile lor de optimizare fiscală prin înfiinţarea sediului fiscal în ţările cu cele mai mici impozite.

Citește și: Nadine a dat examenul de bacalaureat la 44 de ani. La ce disciplină a luat nota 10

Ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia G7, a făcut vineri un apel către omologii săi din G20 "să se mobilizeze pentru ca ultimele detalii ale acordului să fie rezolvate până în luna octombrie".

Mai multe state G20 militează pentru o cotă de impozitare mai mare de 15%

În paralel, mai multe state G20, precum Franţa, SUA şi Germania, militează pentru o cotă de impozitare mai mare de 15%, dar cu toate acestea nu ar urma să facă progrese înainte de următoarea reuniune G20, din octombrie. "Franţa se va bate cu forţă pentru ca nivelul minim de impozitare să fie mai mare de 15%", a declarat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire.

De asemenea, miniştrii de Finanţe din G20 ar urma să susţină iniţiativa Fondului Monetar Internaţional de a creşte ajutoarele pentru ţările cele mai vulnerabile, sub forma unei noi emisiuni de Drepturi Speciale de Tragere în valoare de 650 miliarde de dolari. Această majorare a rezervelor FMI, cea mai mare din istoria instituţiei financiare internaţionale, constituie o gură de oxigen pentru întreaga lume, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Un alt subiect pe ordinea de zi a reuniunii de la Veneţia, schimbările climatice. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a făcut vineri un apel către omologii săi din G20 să ia măsuri imediate pentru a decarboniza economia mondială, aceasta fiind principala provocare politică internaţională. Janet Yellen a reamintit că ţările din G20 sunt responsabile pentru 80% din emisiile de CO2 şi de acea este responsabilitatea noastră să acţionăm acum. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te