Țara cu 1.000.000 de români unde magazinele sunt închise duminica. De ce a fost impusă regula

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.07.2023 - 14:59
Supermarketurile sunt închise în Germania Foto: pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Românii sunt obișnuiți să facă aprovizionare pentru o săptămână întreagă în zilele de weekend, mai ales duminica. Însă o țară din Europa unde avem aproximativ 1.000.000 de conaționali nu face acest lucru posibil. Autoritățile au decis închiderea tuturor magazinelor în această zi

SHARE

Românii obișnuiți să colinde supermarketurile în weekend, mai ales duminica, este bine să știe că într-una dintre țările europene nu vor putea face acest lucru duminica. Și nici în timpul săptămânii după o anumită oră. 

Prima lege legată de orarul magazinelor a fost adoptată în 1900. În 1919 era deja ilegal ca magazinele să fie deschise duminica. În timpul săptămânii, orarul era între orele 07.00 - 19.00.

De ce nu se deschid magazinele duminica în Germania

Germania este recunoscută ca având una dintre cele mai dure legislații din Europa referitoare la orarul magazinelor. Nu numai că acestea sunt închise duminica, dar și în timpul săptămânii se închid mai repede decât în alte țări.

Motivele pentru care a fost adoptată legea privind orarul magazinelor nu au fost legate numai de religie, ziua a șaptea fiind cea de odihnă și de rugăciune, ci și de faptul că muncitorii începuseră să aibă drepturi. Astfel, se garanta faptul că duminica era o zi în care nu se muncea deloc.

Citește și: Românii au furat alune, ciocolată și balsam de rufe în Germania

Pentru o lungă perioadă de timp magazinele funcționau după o lege din 1956. 

Acestea puteau fi deschise doar până la șase și jumătate seara în timpul săptămânii și până la două după-amiaza sâmbăta.

Această lege, care a rămas în vigoare 40 de ani,  a interzis de asemenea ca magazinele să funcționeze duminica, fiind astfel cea mai restrictivă din Europa.

În același timp, în Republica Democrată Germană, condusă de comuniști, orarul magazinelor era mai flexibil. În ciuda faptului că oferta de produse era limitată, est-germanii puteau face cumpărături până la ore mai târzii. Odată cu reunificarea Germaniei, ei și-au pierdut această libertate.

 Abia în 1996, Bundestag-ul a adoptat o lege prin care se permitea magazinelor să fie deschise până la ora opt seara în timpul săptămânii și până la patru după-amiaza sâmbăta, dar numai în luna dinaintea Crăciunului. Șapte ani mai târziu, s-a permis ca în zelele de sâmbătă orarul să fie până la opt seara.

Magazinele de cartier încep să-și prelungească programul

O mare schimbare a fost făcută în 2006 când guvernul federal nu mai avea voie să decidă asupra acestei chestiuni, legislația în domeniu căzând pe umerii landurilor. Imediat, Berlinul a adoptat o lege care a permis mai multă libertate clienților, exemplu urmat rapid de alte landuri.

Citește și: VIDEO Cât cheltuie un român în Germania. ”În România vă permiteți toate acestea?”

Cu toate acestea, și acum magazinele continuă să fie închise duminica. Există totuși câteva derogări. Odată la câteva luni se permite magazinelor să aibă un orar special duminica, mai ales dacă în timpul săptămânii a existat vreo sărbătoare legală.

Încet, încet, lucrurile încep oricum să se modifice, pentru că în ultimii ani au apărut magazinele mici de cartier cunoscute ca Spätkaufstellen’ or ‘Spätis care sunt deschise duminica sau până târziu în noapte în timpul săptămânii.

Cu toate că, în urma modificării lente a legislației, multe supermarketuri având orarul de funcționare până la 11 sau 12 noaptea, nemții nu par să se înghesuie să facă cumpărături târziu în noapte. Deși li se permite magazinelor să aibă deschis sâmbăta până la miezul nopții, multe dintre acestea se închid la trei după-amiaza.

Într-un studiu făcut public de Spiegel Online în iunie, 61% dintre cei chestionați au fost de părere că proprietarii magazinelor ar trebui să decidă dacă deschid duminica sau nu. Conform aceleași surse, reprezentanții unor lanțuri de magazine sunt mulțumiți cu actuala legislație. Au spus că nu vor avea vânzări mai mari dacă deschid și duminica, scrfie ziarulromanesc.de.

Potrivit Oficiul german de statistică, numărul cetățenilor români care au emigrat în Germania a văzut o adevărată explozie începând cu anii 2010-2011 ajungând de la circa 105.000 în 2009 până la aprope 850.000 la sfârșitul anului 2021.

În 2022 881.905  cetățeni au trăit în Germania. 502.150 bărbați și 379.755 femei. Neoficial însă, numărul românilor care trăiesc în această țară ar fi de aproximatuv 1.000.000.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te