”Suntem obligaţi să accelerăm cel mai important proiect energetic, pentru următorii ani, proiectul strategic Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC), de la Marea Neagră, la graniţa de vest.
Am continuat ieri şi astăzi seria întâlnirilor cu reprezentanţii companiilor Transelectrica, Taqa, Meridiam, Fluor şi E-Infra, cărora le mulţumesc pentru parteneriatul activ şi onest”, a scris Burduja, pe Facebook.
Strategic pe Energetică
Ministrul a precizat că, în timpul întâlnirilor din aceste zile, grupul de lucru a prezentat progresul semnificativ realizat şi paşii concreţi ce vor fi făcuţi în perioada imediat următoare pentru implementarea cu succes a proiectului.
Potrivit ministrului Energiei, calendarul de implementare continuă cu încheierea unui acord de cooperare între părţi în vederea realizării studiului de fezabilitate necesar, conform News.ro.
”Este probabil cel mai important proiect energetic pentru România următorilor ani, având în vedere obiectivul pe care mi l-am asumat: România, pilon de dezvoltare şi securitate energetică pentru întreaga regiune.
Citeşte şi: Burduja: „Ne-am asumat construirea unui sistem care furnizează energie verde, ieftină şi sigură”
Mai mult, proiectul este vital pentru modernizarea reţelei de transport a energiei electrice a României şi va asigura evacuarea cantităţilor semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investiţiilor strategice ale României în Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum şi în proiectele eoliene offshore şi onshore din zona Dobrogea”, a mai scris Sebastian Burduja.
Citeşte şi: Burduja, despre cererea de a redeschide minele: La nivelul Europei producţia de cărbune e penalizată
Ministrul precizează că, în plan internaţional, ”proiectul contribuie la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie şi creşterea securităţii alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susţinând creşterea posibilităţilor de export a energiei electrice către ţările vecine”.