Statul român s-a împrumutat cu peste 36 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.06.2023 - 18:10
Statul român s-a împrumutat cu peste 36 de miliarde de lei - Foto: pixabay/mufidpwt

Statul român s-a împrumutat cu peste 36 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului în curs, pentru că deficitul bugetar, conform Ministerului Finanţelor, a ajuns la 2,32% din PIB, după primele cinci luni din anul acesta.

SHARE

Situaţia e dramatic de diferită de cea de acum un an. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale, pe primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB, la 1,71% din PIB, conform mfinante.gov.

Statul român s-a împrumutat cu peste 36 de miliarde de lei

"Execuţia bugetului general consolidat, în primele cinci luni ale anului 2023, s-a încheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde de lei", spun Finanţele.

Acest deficit este cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 55,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Acum o săptămână, Guvernul discuta despre încadrarea României într-o ţintă de deficit de 4,4%.

Citeşte şi: Ciucă: „Discuţiile cu Isărescu au vizat un plan pentru încadrarea în ţinta de deficit de 4,4%”

A te încadra în ţinta aceasta de deficit, în condiţiile în care, după primele cinci luni, ai deja 2,32%, este un lucru dificil. Este drept, veniturile şi cheltuielile totuşi nu sunt lineare, pe tot timpul anului.

Compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, la consumatorii casnici şi noncasnici, a contribuit cu plăţi în valoare de 4,16 miliarde de lei.

Volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii, pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi "influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România" fac parte şi ele din impact.

Citeşte şi: Deficitul balanţei comerciale a României s-a redus cu 5%, în primele două luni ale acestui an

Veniturile totale au însumat 197,54 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului acesta. Este o creştere de 10,4%, faţă de încasările din perioada similară a anului trecut, dar această creştere a veniturilor a fost mai mică decât cheltuielile, conform Ministerului Finanţelor.

Evoluţia veniturilor a fost influenţată în principal de dinamica veniturilor din impozitul pe salarii şi venituri, contribuţiilor de asigurări şi fondurilor europene, în timp ce încasările din accize şi TVA au înregistrat un avans mai temperat, explicat printr-un efect de bază ridicat, aferent anului trecut.

Citeşte şi: România are o balanţă comercială cu deficit cronic, de la creşterile de preţuri pe plan mondial

Deficitul bugetar al statului este alimentat, pentru ca plăţile să se poată face, prin împrumuturi de pe piaţa internă şi de pe cea externă.

Împrumuturile de pe piaţa internă se realizează prin emiterea de obligaţiuni de plată (titluri de stat). Acestea sunt cumpărate cu precădere de bănci şi de fondurile de pensii private obligatorii.

Împrumuturile de pe piaţa exernă se fac prin emiterea de obligaţiuni de plată, listate pe pieţele externe.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te