Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi?

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.02.2024 - 08:37
Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi? - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi? - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi? Ministerul Finanţelor lansează astăzi prima ediţie a programului de titluri de stat Fidelis.

SHARE

Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi? Ministerul Finanţelor lansează astăzi prima ediţie a programului de titluri de stat Fidelis, din acest an.

Se pot cumpăra titluri în lei şi euro, cu scadenţe cuprinse între 1 an şi 5 ani.

Statul român continuă să se împrumute de la români. Câţi bani sunt în joc, ce dobânzi?

Pentru titlurile de stat cu scadenţa la un an, dobânda este de 6%, iar pentru cele în euro tot cu scadenţă la un an dobânda este de 4%. Donatorii de sânge beneficiază de dobânzi mai mari.

”De miercuri, 21 februarie, începe prima ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS din 2024. Cu o colaborare devenitã deja tradiţie, programul înseamnã şi continuarea campaniei «România are sânge de rocker, acum şi de investitor» iniţiatã de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguinã Bucureşti, la care MF s-a alãturat.

Aşadar, donatorii de sânge vor avea parte în continuare de o tranşã specialã. Aceastã ediţie se va desfãşura între 21 februarie - 1 martie 2024”, anunţă Ministerul Finanţelor, conform News.ro.

Citeşte şi: Se lansează titlurile de stat Fidelis! Ce beneficii au românii care donează sânge, la cumpărare?

Ministrul Marcel Boloş a reiterat ideea potrivit căreia donatorii-investitori au reuşit un bilanţ remarcabil în 2023.

”Peste 15.000 vieţi salvate şi peste 522 milioane lei investiţi. Sperãm ca în 2024 sã depãşim cifrele acestea, tocmai de aceea menţinem beneficiile speciale pentru donatori, atât cea mai bunã dobândã, cât şi cel mai mic prag de subscriere.

În ceea ce priveşte impulsionarea donãrii, dupã cum ştiţi nu este singurul efort financiar realizat de Guvern, pentru cã, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 lei la 280 lei”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Citeşte şi: Cine sunt românii care vor primi sute de lei de la 1 ianuarie 2024 dacă fac acest lucru

Cea mai bunã dobândã, pentru cei care au donat începând cu 1 iulie 2023

Potrivit Ministerului Finanţelor, tranşa dedicatã donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândã de 7%, cea mai mare oferitã în cadrul acestei ediţii.

De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condiţiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 iulie 2023.

”Vrem ca şi în aceastã ediţie, prin tranşa dedicatã donatorilor, sã contribuim concret la stimularea donãrii de sânge de cãtre persoanele fizice, alãturându-ne demersurilor cu aceastã temã derulate la nivel naţional, local dar şi în mediul privat”, au mai transmis oficialii ministerului. valloarea nominală

Cât e un titlu de stat

Potrivit acestora, în afarã de tranşa specialã, ediţia FIDELIS care debuteazã miercuri, 21 februrie, va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi respectiv 6,75%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei, pentru emisiunea în lei, şi 100 de euro, pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul bãncilor partenere: BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Comisioane zero şi câştiguri neimpozabile

Potrivit Ministerrului Finanţelor, în procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Deţinãtorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãţile neridicate la scadenţã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Condiţii pentru donatorii de sânge

Pentru a putea dona sânge trebuie sã îndeplineşti urmãtoarele condiţii:

· sã ai vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani;

· sã fii cetãţean român sau (în cazul strãinilor) sã ai rezidenţa legalã pe teritoriul României de minim 1 an şi sã poţi comunica minimal în limba românã;

· sã ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar);

· sã ai o stare generalã fizicã şi psihicã bunã;

· sã ai greutatea >/= 50 kg;

· sã ai tensiunea arterialã sistolicã între 10 şi 18 mmHg;

· sã nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;

· sã nu fii în evidenţã cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);

· sã nu ai predispoziţie la sângerare prelungitã în caz de leziuni;

· femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare, în perioada menstrualã sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;

· rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, sã fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobinã, glicemie, calciu, trombocite);

· vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei sã nu aibã eczeme sau iritaţii.

Alte beneficii pentru donatori

adeverinţã pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB;

· o zi liberã, plãtitã, de la muncã, sau adeverinţã pentru şcoalã/facultate;

· bonuri de masã în valoare de 280 lei, valabile pânã la sfârşitul anului;

· o datã pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguinã (la minim 1 lunã distanţã faţã de ultima donare).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te