Statul dă bani proprietarilor pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic. Care sunt criteriile

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.11.2022 - 11:14
Bloc cu bulină / Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Începând cu 1 ianuarie 2023, persoanele fizice și asociațiile de proprietari pot aplica pentru a obține finanțare de la stat pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat. Ministerul Dezvoltării a publicat normele de aplicare a Legii 212/2022.

SHARE

Ministerului Dezvoltării a publicat ordinul Nr 2.853/2022 ce conține normele de aplicare a Legii 212/2022 prin care a fost introdus în vara acestui an „Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”.

În temeiul art. 34 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și al art. 12 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 477/2020 privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu modificările și completările ulterioare,ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației emite următorul ordin:

Articolul 1

Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, privind derularea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.(2) Normele metodologice prevăzute la alin. (1) reglementează modalitatea de derulare a Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prevăzut la cap. III din Legea nr. 212/2022.

Citește și: TOP 10 cele mai bogate primării de localități din România. Sunt „lipite” de marile orașe

Articolul 2

În vederea includerii în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, beneficiarii care au depus solicitări pentru anul 2022, în termenul prevăzut la art. 19 alin. (1) din Legea nr. 212/2022, încarcă în platforma digitală „investitii.mdlpa.ro“ solicitarea întocmită conform modelului prevăzut în normele metodologice aprobate conform art. 1 alin. (1), însoțită de documentele prevăzute în acestea, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru anul următor.

Articolul 3

Prezentul ordin intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Articolul 4

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, conform ordinului Nr 2.853/2022 publicat de Ministerul Dezvoltării. 

Obiectivul programului este “finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică (…), în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice”, după cum scrie în norme.

Citește și: FOTO Un șofer de TIR beat s-a dezbrăcat și a luat la bătaie poliția. Își usca rufele pe capotă

Ce trebuie să facă proprietarii pentru a accesa fondurile de la stat pentru consolidarea blocurilor cu bulină

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are două componente: un subprogram destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință și unul pentru clădirile aflate în proprietatea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

În cazul subprogramului destinat clădirilor multietajate cu destinația principală de locuință, asociațiile de proprietari din blocurile cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) vor trebui să se adreseze primăriilor, care vor fi, de fapt, beneficiarii finanțării de la stat.

Banii pentru consolidare nu vor ajunge direct la asociațiile de proprietari din blocurile ce se doresc consolidate, plățile pentru aceste lucrări fiind făcute de autoritățile administrației publice locale, relatează avocatnet.ro.

Pentru a putea fi trecute pe lista primăriei pentru consolidarea blocului cu bani de la stat, asociațiile de proprietari vor trebui să depună la autorități o hotărâre, adoptată în unanimitate de proprietari, prin care aceștia își exprimă acordul pentru intrarea în program, precum și pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții.

În cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, la primărie vor trebui depuse hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari din imobil. Pe de altă parte, în cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, e nevoie de acordul scris al tuturor proprietarilor.

Potrivit ordinului ordinului Nr 2.853/2022, clădirile care fac obiectul subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile multietajate cu destinația principală de locuință vor fi incluse în program doar dacă întrunesc cumulativ următoarele criterii:

- au un regim de înălțime de minimum P + 3 etaje și minimum 10 apartamente;
- valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,20 g.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te