Miercuri noapte, centrala Rovinari a oprit deja un grup din trei, iar dacă minerii nu vor relua lucrul în caiere, până joi după-amiază va fi oprit și al doilea, iar mâine se va închide și cel de-al treilea, a declarat, pentru NewsEnergy, Ion Pisc, directorul sucursalei Rovinari.
„Azi noapte am oprit un grup, iar în cursul zilei, în schimbul unu (orele 07.00 – 15.00), o să oprim altul. Credeam că vor da cărbune, dar nu am informații acum că se va întâmpla acest lucru. În scenariul cel mai negru, în care nu se va ajunge la nicio soluție și nu dau cărbune, mâine (joi - n.r.) o să-l oprim și pe al treilea. Să sperăm că poate se va ajunge la o soluție”, ne-a declarat Ion Pisc.
Acesta a adăugat că înțelege problemele oamenilor, care au nevoie de salarii mai mari. „Nu credeam că se va ajunge în situația asta. Știm că salariile au rămas mici, oamenii au văzut cât au crescut salariile la funcționari, la partea politică, lumea are nevoi, dar să nu fie înțelegere…Trebuie să se găsească soluții, pentru că orice întârziere produce pagube mai mari, vedem că gaura e mai mare”, a punctat directorul SE Rovinari.
Articolul integral poate fi citit pe Newswenergy.ro
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Sorin Boza, a declarat pentru NewsEnergy, că pericolul opririi unor grupuri la Rovinari este mare, în condițiile în care stocurile de cărbune sunt aproape epuizate, iar angajații din cariere sunt în grevă de vineri, extracția fiind oprită.
„Situația este grea, iar pericolul opririi este mare. Ceea ce este important este că vom porni alte grupuri ale complexului, asigurându-ne că toate contractele sunt asigurate”, ne-a declarat Sorin Boza.
În presă a apărut aseară informația, pe surse, că premierul Viorica Dăncilă va trimite Corpul de Control la CEO. Directorul general al companiei, Sorin Boza, ne-a declarat însă aseară că este pentru prima dată când aude această informație.
Anton, discuții cu sindicatele la Târgu Jiu
Pe de altă parte, Ministerul Energiei a comunicat joi dimineață că ministrul Anton Anton, împreună cu secretarul de stat Doru Vișan, se vor întâlni cu liderii de sindicat din companie, la sediul Prefecturii din Târgu Jiu. La finalul întâlnirii, ministrul va susține o conferință de presă.
După ce Tribunalul Gorj a admis, miercuri, cererea de încetare a grevei minerilor depusă de patronat, dar pe care o parte dintre angajaţi nu doresc să o recunoască, reprezentanţii CEO au anunţat care sunt consecinţele participării salariaţilor la această acţiune.
„Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sanctiune disciplinară, inclusiv prin concediere, răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar şi de la simplii participanţi la aceasta, sancţiuni contravenţionale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor. Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane de lei”, arată reprezentanţii CEO, într-un comunicat de presă.