Banii Rusiei, pe sfârșite. Deficitul a ajuns „la cer”, veniturile din petrol și gaze, la jumătate

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.05.2023 - 19:42
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei - Foto: Profimedia Images
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei - Foto: Profimedia Images

Deficitul bugetar al Moscovei a atins un nou maxim, după doar patru luni, în noul an fiscal. Moscova a cheltuit banii Rusiei într-un ritm alert și a depășit țintele de deficit bugetar total al țării, pentru 2023, la doar patru luni de la începutul anului,.

SHARE

Pe 10 mai, Ministerul de Finanțe al Rusiei a publicat o evaluare preliminară a modului în care a fost executat bugetul federal al țării, în primele patru luni ale anului, și a arătat că Vladimir Putin și guvernul său s-ar putea confrunta cu probleme semnificative.

O lovitură majoră pentru veniturile federale

Veniturile federale, între începutul lunii ianuarie și sfârșitul lunii aprilie, au suferit o lovitură majoră și au scăzut cu 22%, anualizat, adică față de aceeași perioadă din anul 2022, ajungând la doar 7.800 de miliarde de ruble, ceea ce ar echivala cu aproximativ 45 de miliarde de dolari americani, potrivit unei analize The Moscow Times citate de The Daily Digest.

Citeşte şi: R. Moldova a „rupt lanțul” dependenței energetice de Rusia. Parlicov: „Am fost aruncați în apă rece”

Scăderea prețurilor la petrol și gaze

Unul dintre marile motive ale scăderii veniturilor Kremlinului a fost scăderea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.

Acest sector economic-cheie a înregistrat o scădere de 52% a veniturilor sale, de la an la an, și a adus Rusiei doar 2.300 de miliarde de ruble sau 30 de miliarde de dolari SUA.

Un deficit bugetar semnificativ

Moscova a înregistrat totuși o creștere cu 5% a veniturilor în afara celor din petrol și gaze naturale, până la 5.500 de miliarde de ruble sau 72 de miliarde de dolari SUA.

Citeşte şi: Comerţul cu diamante provenite din Rusia va fi supus sancţiunilor. Anunţ la Summitul G7, Hiroshima

Dar această creștere nu a fost suficientă pentru a salva Rusia de un deficit bugetar semnificativ, care a făcut ca deficitul bugetar federal să fie cel mai mare din ultimii ani.

Creșterea cheltuielilor

Raportul Ministerului de Finanțe a menționat că cheltuielile guvernului rus, în primele patru luni ale anului, au atins un nivel uimitor, de 11,2 trilioane de ruble, ceea ce înseamnă că Kremlinul a cheltuit aproximativ 145 de miliarde de dolari SUA, în primele patru luni ale anului 2023.

A muri de foame în fața dezastrului

"Producția militară în creștere și cheltuielile uriașe ale statului mențin industria Rusiei în plin avânt", conform unei ştiri Reuters din 11 mai, dar cheltuielile Moscovei au avut un cost semnificativ și ar putea pune țara într-o poziție mai vulnerabilă, în cursul acestui an.

Depășirea țintelor de deficit pentru tot anul 2023

Cheltuielile sporite ale Rusiei, împreună cu veniturile în scădere ale țării, au dus la o creștere a deficitului bugetar, de 3.420 de miliarde de ruble sau 45 de miliarde de dolari SUA, între ianuarie și aprilie, potrivit The Moscow Times, ceea ce a depășit țintele totale ale guvernului pentru anul 2023.

Un buget în creștere

Modul în care deficitul bugetar dilatat al Rusiei va afecta țara nu a fost încă determinat, dar unii economiști prezic că ar putea duce la o inflație mai mare în țară.

Rusia nu reușește...

"Balanța bugetară a Rusiei a continuat să se deterioreze în aprilie", a scris economistul Bloomberg pentru Rusia, Alexander Isakov. "În ciuda eforturilor guvernului de a ține în frâu cheltuielile, datele recente nu oferă dovezi că reușește", a spus Isakov.

"Creșterea bruscă a cheltuielilor publice"

"Este posibil ca cheltuielile publice în creștere să împingă inflația mai sus, în lunile următoare, și să ceară băncii centrale să renunțe la unele dintre reducerile ratei dobânzii de politică monetară, pe care le-a acordat anul trecut", a adăugat Isakov.

Veniturile din petrol țineau Moscova pe linia de plutire

Era de așteptat ca economia Rusiei să se prăbușească din cauza sancțiunilor occidentale impuse după ce țara a invadat Ucraina, dar Moscova a ținut lucrurile pe linia de plutire datorită cheltuielilor sale interne și a veniturilor din petrol și gaze, potrivit Newsweek.

Plafonarea prețului petrolului la 60 de dolari

În decembrie 2022, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus un plafon de 60 de dolari, al prețului petrolului rusesc, în încercarea de a perturba capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul, o strategie care a funcționat în mare parte, potrivit unui economist care a vorbit cu Axios, în aprilie.

Limitarea economiei Rusiei

"Cei mai mulți oameni ar spune că limitarea a dus probabil la reducerea veniturilor", a declarat Robert McNally, președintele Rapidan Energy Group și fost consilier pe probleme de energie al președintelui George W. Bush, potrivit Axios.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te