Preţul gazelor naturale a scăzut semnificativ, iar China a renunţat la restricţiile impuse în contextul pandemiei mai repede decât se preconiza, transmite Bloomberg.
Conform celor mai recente prognoze ale Goldman Sachs, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,6% în acest an, o îmbunătăţire semnificativă comparativ cu o estimare anterioară care miza pe o contracţie de 0,1%.
citeşte şi: Federal Reserve atrage atenţia. Statele Unite ar putea intra în recesiune!
O recesiune este o scădere semnificativă, generalizată și persistentă a activității economice. Economiștii măsoară durata unei recesiuni de la vârful expansiunii anterioare, până la declinul recesiunii. Recesiunile pot dura doar câteva luni, dar economia s-ar putea să nu-și revină la vârful anterior ani de zile.
În plus, echipa de economişti condusă de Jari Stehn susţine că inflaţia de bază în zona euro se va reduce mai mult decât se anticipa, urmând a ajunge până la aproape 3,25% la finele lui 2023.
"Ne aşteptăm ca inflaţia de bază să se reducă în urma calmării preţurilor la bunuri dar vedem în continuare presiuni pe partea serviciilor ca urmare a creşterii costurilor cu mâna de lucru.
citeşte şi: Daniel Dăianu, despre ecuaţia dificilă pentru România, anul viitor. "Putem evita o recesiune"
Având în vedere activitatea mai rezistentă, inflaţia de bază persistentă şi comentariile privind o politică monetară de tip "hawk", ne aşteptăm ca Banca Centrală Europeană să înăsprească semnificativ dobânzile în lunile următoare", se arată într-un raport trimis clienţilor de economiştii de la Goldman Sachs, conform Agerpres.
Analiştii băncii americani şi-au reiterat apelul pentru o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază la reuniunile de politică monetară ale BCE din lunile februarie şi martie, urmate de o ultimă majorare cu 25 de puncte de bază în luna mai, astfel încât dobânda la depozite să ajungă la 3,25%.