Șeful ANAF, cu ochii pe OMV pentru taxa de solidaritate: „Garantez că nu vor putea scăpa”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.01.2023 - 08:56
Șeful ANAF, cu ochii pe OMV pentru taxa de solidaritate: „Garantez că nu vor putea scăpa” - FOTO: Profimedia

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat, duminică, la Digi24, că va demara verificări foarte amănunţite cu specialiştii pentru a recupera taxa de solidaritate de la companiile vizate. De asemenea, în maximum 2 săptămâni va putea spune dacă OMV datorează această taxă.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

”Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă.

Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a spus Heiuş.

El a precizat că ceea ce va verifica ANAF va fi ”modul în care şi-au calculat şi au considerat că cifra de afaceri din 2022 nu se încadrează în această Ordonanţă”.

Citește și: „Răzbunătorii”, piloții mercenari care ar putea lupta pentru Ucraina pe avioane F-16

„OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria este că deţine 51,15% din OMV Oetrem, iar dividentele vor fi virate respectând acest procent, în rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii”, a mai explicat şeful ANAF.

În cazul în care OMV sau altă companie nu respectă această prevedere privind taxa de solidaritate, ANAF va face o declaraţie de impunere şi va porni executarea silită către acesa societate pentru a recupera banii pe care îi datorează la buget, a arătat el.

Citește și: VIDEO Ucrainenii distrug o întreagă unitate rusă Wagner cu o singură lovitură HIMARS în Soledar

„Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze (în prevederile Ordonanţei, nr) şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie. Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”, a afirmat Heiuş, potrivit News.ro

OMV Petrom a anunţat, într-o notificare depusă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României. OMV Petrom a explicat că nu va plăti taxa de solidaritate din România pentru că nu se încadrează în condiţiile impuse. OMV susţine că Petrom are sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite, respectiv extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te