Șefa ANAF vorbește de evaziune la Realitatea TV, care are datorii de 127 de milioane de lei la stat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.10.2019 - 14:08
Absurdul în prime time/FOTO: facebook.com

Ridicolul la el acasă la Realitatea TV, unde șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, a decretat "toleranță zero pentru evaziune". Singura problemă e că Realitatea TV are 127 de milioane de lei datorii la stat.

SHARE

Luni seara, Radu Soviani a scris pe Facebook un comentariu la o fotografie înfățișând-o pe șefa ANAF la Realitatea TV: "Este IREAL! Șefa ANAF este în direct la Realitatea TV, vorbind despre toleranță ZERO în privința evaziunii fiscale! Repet, la Realitatea TV, unul dintre,, patronii'' fiind condamnat definitiv pentru spălare de bani. In condițiile în care la 1 aprilie 2019 infirmă planul de reorganizare al Realitatea Media și trimite cauza la judecătorul sindic în vederea intrării în faliment, după 8 ani de insolvență! I-R-E-A-L! în condițiile în care ANAF trebuie să se ocupe de recuperarea DEBITELOR și plata creditorilor (principalul fiind ANAF). IREAL!"

Realitatea TV, Adevărul și EVZ, 30.000.000 EUR datorii la stat

144 de milioane de lei, echivalentul în prezent a peste 30 de milioane de euro, este suma pe care trei companii care dețin instituții de presă o datorează bugetului de stat. Cele trei societăți comerciale care dețin Realitatea TV și Realitatea FM, respectiv publicațiile Evenimentul zilei, Capital, Adevărul, Dilema veche și Historia sunt în insolvență de ani de zile. Dintre toate acestea, însă, se remarcă Realitatea Media SA, care are datorii la stat de, atenție, 127 de milioane de lei.

Adevărul Holding SRL, 9,3 milioane de lei la stat

În noiembrie 2012, acum mai bine de șase ani, deținătoarea titlului Adevărul, Adevărul Holding SRL, a intrat în insolvență prin decizie judecătorească. Conform tabelului creditorilor societății comerciale, publicat la începutul lui 2013 în Buletinul Procedurilor de Insolvență, totalul general al creanțelor era de peste 408 milioane de lei. Din această sumă, însă, datoria către bugetul de stat era de 9,3 milioane de lei.

Potrivit planului de reorganizare a societății, actualizat în 2017, între noiembrie 2012 și 2017 firma nu mai acumulase datorii către stat, așadar creanța bugetară era tot de 9,3 milioane de lei. Creanța generală, însă, scăzuse în 2017 la aproape 362 de milioane de lei.

În mod curios, însă, pe portalul ANAF, în baza de date cu persoane fizice cu restanțe la bugetul de stat, Adevărul Holding SRL nici măcar nu figurează.

În ultimele luni, au circulat intens zvonuri că Adevărul va pleca din portofoliul lui Cristian Burci către alți investitori în presă, însă tranzacția nu a avut loc, așadar Adevărul Holding SRL se află în continuare în faza de reorganizare.

Andronic, dator cu 8,1 milioane de lei la buget

În februarie 2014 a intrat în insolvență și Editura Evenimentul și Capital SRL, societatea comercială editoare a titlurilor Evenimentul zilei și Capital. După cum arată tabelul creditorilor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență din mai 2014, creanța acceptată ca validă către stat a fost de 7,3 milioane de lei. Totalul general al datoriilor societății comerciale a fost fixat la 16,8 milioane de lei. Din această sumă, 4,7 milioane de lei este creanța lui Dan Andronic iar 1,5 milioane de lei cea a Monicăi Andronic, partenera proprietarului Evenimentului zilei. Practic, peste 6,2 milioane de lei, aproape 40% din totalul datoriilor pe care le are Editura Evenimentul și Capital SRL, sunt debite către familia patronului publicației.

Pe portalul ANAF, în baza de date cu persoane fizice cu restanțe la bugetul de stat, Editura Evenimentul și Capital SRL figurează la finalul lui 2018 cu datorii de 8,1 milioane de lei. Așadar, în aproape cinci ani, la debitele către bugetul de stat s-a adăugat o sumă de 800.000 de lei.

Ca și în cazul Adevărul, dar și al altor publicații deținute de către Adevărul Holding SRL, Evenimentul zilei și Capital continuă să apară pe piață, în format print și online, în ciuda insolvenței deja cincinale.

Realitatea Media, 36 de milioane de lei datorie la stat în 2011

Cea mai lungă insolvență și cea mai mare datorie la stat, chiar uriașă, sunt bifate de către Realitatea Media SA. Compania a intrat în insolvență, la cererea sa, în septembrie 2011, deci acum mai bine de șapte ani. După cum arată supervizor.ro, care citează documente publice, “Conform ultimului tabel definitiv rectificat/completat al creanţelor, publicat în BPI (Buletinul Procedurilor de Insolvență – n.r.) pe data de 2 noiembrie 2015, datoriile societăţii la data deschiderii procedurii de insolvenţă erau de 115.094.420,07 lei (creanţe cu drept de vot – după calculul administratorului judiciar), cu menţiunea că ANAF figura cu două creanţe, una teoretic garantată de 19.005.639 lei (16,513% din masa credală) şi una bugetară de 17.040.964 lei (14,806%). Altfel spus, datoriile la stat în momentul deschiderii procedurii erau de puţin peste 36 milioane lei.”

Azi, Realitatea TV datorează bugetului 127 de milioane de lei

În cei trei ani care au trecut de acel ultim tabel al creanțelor, însă, s-a întâmplat ceva fantastic (după cum a remarcat recent aceeași sursă menționată anterior): “ANAF s-a îndurat să publice obligaţiile restante ale persoanelor juridice la 31 decembrie 2018, după ce a sărit peste cele valabile la 30 septembrie 2018, iar situaţia restanţelor debitoarei REALITATEA MEDIA SA se prezintă în felul următor: Bugetul de stat = 51.739.550 lei, Bugetul asigurărilor sociale de stat = 53.188.661 lei, Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 2.075.090 lei, Bugetul asigurărilor de sănătate = 19.995.557 lei. TOTAL: 126,999 milioane lei (ca la superoferte!) sau, mai exact, 126.998.858 lei. Altfel spus, de la deschiderea procedurii şi până la finalul anului trecut (7 ani şi vreo 4 luni), datoriile la stat au crescut de 3,5 ori… sau cu 90.952.255 lei.”

Newsweek România a verificat informațiile citate la ANAF și, într-adevăr, sumele sunt corecte.

Nu sunt lipsite de interes nici incredibilele întâmplări din instanță (tot potrivit supervizor.ro): “Abia anul trecut, Fiscul a solicitat trecerea la faliment, iar instanţa a respins de două ori cererile ANAF – prima dată pe 14 noiembrie 2018, a doua oară pe 19 decembrie 2018. Şi pentru ca această bătaie de joc (numită insolvenţă) să fie completă, Tribunalul Bucureşti, prin judecător sindic Mariana MONCEA, a decis pe 19 DECEMBRIE 2018 să confirme planul de reorganizare al debitoarei REALITATEA MEDIA SA, <votat în cadrul şedinţei Adunării Creditorilor din 23 MAI 2014>!”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.