Cu cât se vor impozita tichetele de masă, anul viitor? Statul extrage mai mulţi bani de la populaţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.12.2023 - 13:03
Se vor impozita tichetele de masă, anul viitor? - Foto: Pexels/Keegan Evans

Se vor impozita tichetele de masă, anul viitor? Statul extrage mai mulţi bani de la populaţie. Modificările făcute pe fugă, prin derogare, la Codul Fiscal, influenţează toată fiscalitatea.

SHARE

Se vor impozita tichetele de masă, anul viitor? Statul extrage mai mulţi bani de la populaţie. Modificările făcute pe fugă, prin derogare, la Codul Fiscal, influenţează toată fiscalitatea. de anul viitor, inclusiv la tichetele de masă.

Expertul fiscalist Radu Georgescu spune că “toţi angajații care au tichete de masă vor plăti CASS, la valoarea acestora”, adică a acestor tichete de masă, pe care le vor primi.

Se vor impozita tichetele de masă, anul viitor?

Dar cum erau tichetele de masă în 2023? Erau impozitate sau nu erau?

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar, ca alocaţie individuală de hrană, cu scopul de a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de alimente.

Ele pot fi acordate atât pe suport de hârtie, cât şi în varianta electronică, iar numărul de tichete emise pentru o lună este egal cu numărul de zile lucrate de angajat, în acea perioadă de timp.

Tichetele de masa a fost scutite de plata contribuțiilor sociale, anul acesta. Pentru fiecare angajat, s-a aplicat impozitul pe venit, de 10, iar pentru angajator tichetele reprezintă cheltuieli deductibile.

Citeşte şi: Crește valoarea unor tichete de patru ori. O anumită categorie de români va primi 240 de lei

Din luna aprilie a anului 2020, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost stabilită la 20 de lei lunar. Legea 24/2020 este cea care prevede majorarea valorii unui tichet de masă, de la 15,80 lei, la maximum 20 de lei. Valoarea tichetului de masă a crescut apoi, în anul 2021, la maximum 30 de lei.

Pentru ca un tichet de masă să fie valid si să poata fi folosit la cumpărarea alimentelor, acesta trebuie să aibă înscris numărul sub care a fost înseriat, de către unitatea emitentă, dar şi următoarele menţiuni, conform Legii 142/1998.

Ce se schimbă anul viitor

Guvernele care caută toate metodele posibile să extragă, prin taxe şi impozite, cât mai mulţi bani cu putinţă de la naţiuni, se numesc “guverne extractive”.

Având în vedere că România e încă democraţie, ea s-ar putea numi “democraţie extractivă”. Impunerea unei cote de impozit 10%, la tichetele de masă și la voucherele de vacanță, în anul 2024, a fost confirmată oficial, conform accountingstudio.ro.

Citeşte şi: 4.000 de lei în plus pe lună pentru o categorie de bugetari. Primesc și tichete de vacanță

Tichetele de masă vor ajunge la valoarea de 40 de lei, în 2024. Faptul că valoarea lor s-a dublat înseamnă că şi taxa de 10% este mai mare decât ar fi fost pe 20 sau 30 de lei.

Aşadar, la fiecare tichet de masă folosit de un român, anul viitor, statul va marca un impozit de 4 lei. Dacă lunar, să zicem, se vor folosi 2 milioane de tichete de masă, aceasta va însemna un venit net la buget de 8 milioane de lei.

Calcule

Matematic, în 12 luni, se adună la buget 96 de milioane de lei. Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2024, sumele corespunzătoare tichetelor de masă vor fi adăugate la salarii, fără a fi supuse impozitării suplimentare, ca venit salarial.

Tichetele de masă au fost emise în format electronic, începând din anul 2022. În acest an, valoarea unui tichet de masă este de 35 de lei.

Un angajat primește în medie aproximativ 20 de tichete de masă lunar. Astfel, pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea totală a tichetelor de masă pe care le va primi va fi de 880 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te