Se va prăbuşi piaţa caselor anul viitor? Ratele dobânzilor rămân ridicate, iar piața este încă competitivă. Oare acest lucru prevestește o prăbușire a pieței în curând?
Se pare că experții și agenții imobiliari au anticipat o prăbușire a pieței imobiliare, de la coronacriză, deoarece prețurile caselor au crescut vertiginos și ratele dobânzilor la creditele ipotecare s-au dublat, dar nu s-a întâmplat încă.
Se va prăbuşi piaţa caselor anul viitor?
2024 este anul?
„Piața imobiliară intră în 2024 într-un moment interesant”, spune Danielle Hale, economist-șef al Realtor.com.
„În timp ce mulți experți anticipau scăderi semnificative ale prețurilor, în acest an, piața imobiliară a sfidat în mare măsură aceste așteptări, prețurile de vânzare a locuințelor scăzând an la an, timp de doar patru luni, iar prețurile tipice pentru locuințe scăzând pentru doar două.
Factorii care i-au determinat pe analiști să se aștepte la scăderi ale prețurilor locuințelor rămân în mare parte neschimbați sau mai rău.”
Citeşte şi: Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar. Ce riscă?
Ce se așteaptă la orizont, pentru anul care vine? Experții au opinii diferite, dar majoritatea sunt de acord că nu este probabilă o aterizarea dură. În schimb, ei anticipează ceea ce numesc „o resetare completă”, o „scădere” sau o „corecție”.
Acum, depinde dacă va fi o corecţie dură sau, aşa cum se spune în limbajul de specialitate, o "aterizare lină". Cu fiecare sezon care trece, nu am văzut încă scăderea de care se temeau atât de mulți.
Cum va arăta piaţa imobiliară în 2024? Cât de „scump” va fi să cumperi la București, Cluj sau Iași ?
Într-adevăr, mai mulți agenți au avertizat anul trecut, cu privire la o corecție a pieței, care ar semnala o revenire la prețuri normale și mai mult stoc, plus o licitație de preţ mai puțin competitivă.
Citeşte şi: Semne de criză pe piața imobiliară. Împrumuturi, reduse sever, creditele neperfomante au crescut
Totuși, în multe părți ale țării, piața pare la fel de competitivă ca întotdeauna, în special pentru cei care cumpără o propietate pentru prima dată.
„Imobiliarul este un motor major în economia noastră, iar Fed trebuie să vadă blocajul care există acum. Este o întrebare despre momentul în care ratele (la creditele ipotecare) vor începe să scadă semnificativ, nu dacă vor scădea”, spune Melissa Cohn, vicepreședintele regional la William Raveis Mortgage.
„Bănuiesc că Crăciunul nu va veni pentru sectorul imobiliar decât la începutul anului 2024”, a spus Cohn.
Citeşte şi: Un miliardar avertizează asupra crizei pieței imobiliare. Vom avea o corecție iminentă a prețurilor
Când a lovit pandemia și mulți angajați au început să lucreze de acasă, chiriașii au decis că vor mai mult spațiu, iar proprietarii au decis că trebuie să facă o modernizare. Toată lumea își dorea un birou acasă și o curte în care să se relaxeze; un boom a început pe piață.
Prețurile caselor au crescut la niveluri astronomice. Pentru a corecta boom-ul și a ține cont de inflație, Fed-urile (n.n.: subsidiarele Federal Reserve din statele americane) au început să majoreze ratele dobânzilor ipotecare.
Acest lucru i-a descurajat pe mulți cumpărători fie să intre pe piață, fie să-și vândă locuința actuală, pentru a face upgrade. Acum, oferta este în scădere din acest motiv.
Problema ipotecilor
„Oferta este în scădere, deoarece mulți potențiali vânzători rămân pe margine. Dacă se mută, ar trebui să-și înlocuiască ipoteca ieftină existentă cu una mult mai scumpă, trecând posibil de la 3,5% la mai aproape de 8%”, spune Robert Elson, de la Coldwell Banker Warburg.
Cu un stoc limitat, prețurile locuințelor au continuat să crească, deși mulți cred că se stabilesc acum. „Deși prețurile caselor au scăzut ușor față de vârfurile din 2022, scăderea este modestă, fie că măsurăm prețurile de vânzare sau prețurile de listare”, spune Hale.
„Numărul de case de vânzare este peste minimele record înregistrate la începutul anului 2022, dar rămâne cu 45% sub ceea ce era tipic din 2017 până în 2019.”
România este interesată de ce se întâmplă cu imobiliarele din SUA pentru că, ultima dată când piaţa americană s-a prăbuşit, la Criza Subprimelor, din ani 2007 - 2009, reverberaţiile acesteia au lovit puternic Bucureştiul, ducând la o criză sistemică.
Tendinţe
Stocurile scăzute, la rândul lor, au determinat o creștere a construcțiilor noi, despre care Hale spune că se preconizează că va continua.
Cum va arăta piaţa imobiliară în 2024? Cât de „scump” va fi să cumperi la București, Cluj sau Iași ?
„În pofida trendului contra accesibilității, constructorii de case au valorificat până acum lipsa de case de vânzare, menținând un ritm relativ robust de construcție”, spune ea, arătând spre un raport din octombrie, despre tendință, conform BHG.com.
„Atâta timp cât ratele creditelor ipotecare rămân ridicate, este probabil să vedem că această tendință continuă”, a spus Hale.
Nu se anticipează o prăbuşire
În acel raport, Hale subliniază că, în timp ce creșterea ratelor ipotecare îi împiedică pe unii cumpărători să intre pe piață, aceștia pot avea, de asemenea, efectul opus de a-i determina să semneze un contract, în așteptarea ca rate și mai mari să scadă.
Experții nu anticipează o prăbușire a pieței imobiliare în anul următor. După cum subliniază Steve deGuzman , fondatorul și CEO-ul rēhavaPress, prăbușirea din 2008 a fost rezultatul faptului că proprietarii de case nu și-au putut plăti ipotecile.
În timp ce sunt în joc factori care fac creditele ipotecare mai mari pentru cumpărători, băncile și-au schimbat practicile de creditare în anii de atunci.
Ce se va întâmpla în România?
În 2023, am avut majorări ale prețurilor la imobile nu doar la Cluj, ci și în celelalte orașe mari din țară, precum București, Constanța sau Craiova. Creșterile au fost de 7-8%.
În Brașov, Timișoara și Oradea, locuințele s-au scumpit cu doar 1-3% anul acesta. În cazul orașelor mai mici precum Alba Iulia, Suceava, Bistrița sau Târgoviște, prețurile au crescut mai mult, cu 10-15%.
Pentru anul viitor se prognozează o creștere medie progresivă de 5-7%. la asta se va adăuga și creșterea de 4% ca urmare a majorării TVA la apartamentele de vânzare noi, scrie transilvaniabusiness.ro