Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar. Ce riscă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.12.2023 - 14:27
Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar - Foto: Profimedia Images - Campusul Erste Bank din Viena
Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar - Foto: Profimedia Images

Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar. Ce riscă? Signa Holding, compania magnatului austriac Rene Benko, a depus cerere de insolvență.

SHARE

Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar. Ce riscă? Signa Holding, compania magnatului austriac Rene Benko, a depus cerere de insolvență, după ce o ultimă încercare de a strânge fonduri de urgență a eșuat.

Coproprietarul clădirii Chrysler, din New York, ar fi una dintre cele mai importante victime ale crizei imobiliare din Europa.

Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar

Dosarul este o lovitură dură pentru acest mogul austriac, care se lăuda că numai Familia Regală Britanică și Biserica Catolică ar putea rivaliza cu gama sa de proprietăți exclusive.

Cu active evaluate la 23 de miliarde de euro (adică 25 de miliarde de dolari), la sfârșitul anului trecut, colapsul ar putea duce la cea mai mare criză imobiliară din Europa, de la criza financiară globală generată de Criza Subprimelor, din Statele Unite, din anii 2007 - 2009.

Implicaţiile duc inclusiv direct în România. Băncile din Austria, cu afaceri mari în România, aveau la jumătatea anului o expunere de 2,2 miliarde de euro la gigantul imobiliar şi de retail.

Citeşte şi: BCR-Erste spune câte conturi s-au închis după îndemnul la boicot. „Angajații au fost dezamăgiți”

Signa Group este nu numai coproprietarul clădirii Chrysler, din New York, ci şi al magazinului Selfridges, din Marea Britanie.

Erste și Raiffeisen, investiții de 2 miliarde € într-un dezvoltator imobiliar falimentar - Foto: Profimedia Images

Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, sunt responsabile pentru două treimi din această expunere, conform Reuters.

Ironia face că Erste şi Raiffeisenbank au probleme acum cu Signa exact pe tipicul a ceea ce s-a întâmplat cu BCR şi Banca Agricolă.

Citeşte şi: Raiffeisen Bank schimbă regulile de interacțiune în banking cu o aplicație 100% românească

Cele două bănci româneşti aveau credite neperformante, aflându-se de facto în faliment, iar statul român, care le adusese în această situaţie, le-a vândut pe foarte puţini bani către Erste, respectiv RBI..

În anul 2006, Erste a finalizat achiziționarea Băncii Comerciale Române. Erste Bank a achiziționat 61,8825% din acțiunile BCR, de la Guvernul României, BERD și IFC, în urma achitării a 3,75 miliarde de euro.

Acum 23 de ani, Raiffeisenbank finaliza achiziţionarea Băncii Agricole, o fostă bancă interbelică românească, pentru numai 39,4 milioane de euro.

Citeşte şi: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Signa Holding GmbH a anunţatat că a depus dosarul la Viena cu scopul de a-și gestiona propria restructurare sub supraveghere judecătorească. În mare dificultate, Signa încearcă insolvenţa, pentru a evita falimentul. Dar este puţin probabil că va reuşi asta.

„În ciuda eforturilor considerabile din ultimele săptămâni, lichiditatea necesară pentru o restructurare extrajudiciară nu a putut fi asigurată suficient”, a spus compania. Tribunalul Comercial din Viena a confirmat depunerea și va numi un administrator, conform Bloomberg News.

Signa Holding este vedeta unui portofoliu de afaceri care include magazinul universal Selfridges, din Londra, mall-uri de lux din Viena și un hotel istoric din Veneția. Compania deține participații în unități care dețin activele direct, ca parte a unei structuri complexe, care a împiedicat discuțiile de strângere de fonduri.

Complexitatea, marea carenţă a Signa

Principala problemă a concernului Signa este complexitatea portofoliului de afaceri deţinut, care face dificilă găsirea de bani. Compania a indicat că urmărește să mențină operațiunile, dar nu este clar cum ar putea fi afectate subsidiarele – care includ Signa Development și Signa Prime, cele mai mari două.

O unitate germană a Signa Prime a depus recent insolvența la un tribunal din Berlin, în urma unei mișcări similare din partea unui retailer de sport afiliat. „Scopul este de a continua operațiunile de afaceri, în cadrul autoadministrării”, a spus Signa Holding.

În cadrul acestui tip dorit de insolvență, Signa Holding și-ar menține autonomia de a dispune de active și de a-și restructura datoria. Sigma trebui să prezinte un plan de redresare care să fie acceptat de majoritatea creditorilor, în termen de 90 de zile. Cel puțin 30% din daune trebuie rambursate în termen de doi ani.

Sună mai bine

„Managerii companiei vor autoadministrare, parțial pentru că sună mai bine atunci când comunică cu lumea exterioară”, a spus Dragica Banovic, avocat în insolvență la firma de avocatură hww din Frankfurt. „Cu toate acestea, procedurile sunt însă doar proceduri de insolvență.”

Ceea ce îl diferențiază pe Benko de mulți alți investitori imobiliari este faptul că bărbatul de 46 de ani a continuat să facă achiziții importante, chiar dacă provocările la adresa strategiei sale, bazate pe datorii în avalanşă, au început să apară în ultimii ani.

Sfârșitul erei banilor ieftini a declanșat apoi o scădere a evaluărilor și o criză de numerar, iar structura obscură Signa a lăsat-o deosebit de vulnerabilă.

Capă şi spadă financiară

Restul seamănă cu un roman de capă şi spadă financiară marca Paul Erdman. În discuții frenetice, pentru a asigura lichidități pe termen scurt de până la 600 de milioane de euro, Signa a contactat o gamă largă de finanțatori, inclusiv Mubadala Investment Co., Fondul de investiții publice din Arabia Saudită, Attestor Capital și Elliott Investment Management.

Persoane familiarizate cu discuțiile au spus că complexitatea Signa și timpul scurt pentru a ajunge la o înțelegere sunt foarte mari impedimente.

Consecințele insolvenței vor fi probabil o altă lovitură pentru sectorul imobiliar comercial din Europa, forțând potențial o vânzare incendiară a activelor și resetarea evaluărilor și mai mici.

Va fi contagiune?

Cu toate acestea, contagiune financiară ar putea fi limitată, spun unele voci. Da, dar acele voci sunt exact cele ale unor experţi care au interese legitime să nu arunce lumea într-o criză acum.

Cea mai mare expunere a Signa este față de bănci, pentru finanțarea achizițiilor și lucrărilor de construcție, la proiecte de dezvoltare, cum ar fi Elbtower din Hamburg.

Acele împrumuturi sunt adesea garantate împotriva proprietății, ceea ce înseamnă că băncile pot fi bine poziționate pentru a recupera pierderile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te