Se schimbă modul în care românii pot primi 25.000 lei de la stat pentru panouri fotovoltaice

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.02.2023 - 14:57
Panouri fotovoltaice / Foto: pexels.com

Autoritățile vor să schimbe și să simplifice programul „Casa Verde”, prin care românii pot primi 25.000 lei de la stat pentru a-și monta panouri fotovoltaice și a-și reduce facturile la curent. Potrivit AFM, în 2023, înscrierea se va face doar cu buletinul, printr-o aplicație.

SHARE

Un ghid al proiectului „Casa Verde” 2023 prezentat parlamentarilor arată că, din acest an, se va schimba modul în care statul acordă finanțarea pentru panouri fotovoltaice. Înscrierea în program se va face doar cu buletinul, printr-o aplicație online, iar o firmă acreditată se va ocupa de tot, de la obținerea finanțării și instalarea sistemului, la decontarea banilor de către stat.

După ce în 2022 a fost copleșită de numărul mare de cereri pentru panouri fotovoltaice prin „Casa Verde”, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis ca, în 2023, analiza şi aprobarea dosarelor să fie trecută în responsabilitatea firmelor care montează sistemele. 

Citește și: Stai la casă? Cu 12.000 € nu mai plătești căldură și curent, pui pompă de căldură și fotovoltaice

Astfel, oamenii care vor dori să acceseze cei 25.000 de lei puşi la dispoziția fiecărei gospodării se vor înregistra într-o aplicație. În termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

„Beneficiarul se va adresa direct Administraţiei Fondului pentru Mediu prin intermediul unei aplicaţii. Având nevoie doar de buletin, va completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”, a explicat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, pentru stirileprotv.ro.

Citește și: Investești o singură dată 15.000 € și plătești factura redusă cu 70%. „Folosești un mix de sisteme”

„În momentul în care instalatorul va încărca în aplicație factura și certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administrația Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a mai spus Laurențiu Neculaescu.

Aplicația pentru înregistrarea solicitărilor va fi gata în martie, iar până atunci ar trebui să fie acreditate şi firmele care vor putea instala panourile. 

Cât costă să ne montăm panouri fotovoltaice

Dacă aveți un consum lunar de circa 300 kWh, de exemplu, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 3 kW. 

Un kit monofazat de 3,64 kW, de pildă, poate fi format din 8 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, invertor monofazat, modul WI-FI, tablou DC/AC, structură de fixare pentru toate tipurile de suprafețe și conectică aferentă și aplicație dedicată. Prețul pornește de la circa 22.000 de lei. 

Dacă aveți un consum lunar de aproximativ 500 kWh, aveți nevoie de un sistem fotovoltaic monofazat cu invertor de peste 5 kW. 

Un kit monofazat de 5.46 kW, format din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pornește de la circa 29.500 de lei. Dar, la peste 5 kW, puteți alege și un sistem fotovoltaic trifazat. Prețul pornește de la circa 31.500 de lei. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te