Se schimbă legislaţia pentru ţigările electronice. Ce interdicţii noi apar acum?

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2024 - 14:06
Se schimbă legislaţia pentru ţigările electronice. Ce interdicţii noi apar acum? - Foto: Wikimedia/Lindsay Fox/CC BY 3.0

Se schimbă legislaţia pentru ţigările electronice. Ce interdicţii noi apar acum? Piaţa tutunului şi ţigărilor electronice se îngustează constant.

SHARE

Se schimbă legislaţia pentru ţigările electronice. Ce interdicţii noi apar acum? Piaţa tutunului şi ţigărilor electronice se îngustează constant, pe măsură ce apar noi restricţii.

Este interzisă publicitatea produselor din tutun sau ţigărilor electronice în școli, spitale sau la televizor ori radio.

Se schimbă legislaţia pentru ţigările electronice. Ce interdicţii noi apar acum?

Două dintre măsurile apărute în legislaţia privind tutunul şi ţigările electronice, de la începutul anului, intră în vigoare chiar azi.

Este vorba despre obligația comercianților de a legitima clienții, astfel încât să verifice respectarea vârstei legale pentru vânzarea acestor produse, și despre interzicerea publicității pentru țigările electronice.

Prima schimbare apărută în legătură cu vânzarea, utilizarea sau promovarea produselor din tutun sau a țigărilor electronice se aplică de azi și include măsuri care să permită verificarea aplicării interdicției de vânzare a tutunului și alcoolului către minori.

Citeşte şi: Gata cu „era fumatului” electronic în baruri și restaurante. Amenzi uriașe pentru cine încalcă Legea

Mai precis, de azi, pentru verificarea împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/ sau produselor de tutun și a produselor conexe, angajații localurilor publice și ai magazinelor au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora.

Dacă nu respectă noua regulă privind verificarea vârstei înainte de vânzarea băuturilor alcoolice, a celor energizante ori a produselor din tutun/ țigări electronice, angajații localurilor sau ai magazinelor riscă amenzi de până la 30.000 de lei.

O altă schimbare apărută în legătură cu produsele din tutun sau țigările electronice este interzicerea promovării acestora în școli, spitale sau la televizor ori radio.

Citeşte şi: Prima inițiativă mondială care încurajează trecerea de la fumatul clasic la țigările electronice

De fapt, de astăzi, se extinde interdicția de a face publicitate și asupra țigaretelor electronice, inclusiv de tip vape, produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun sau pliculețelor cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

Până acum, interdicția de promovare viza doar băuturile alcoolice și produsele din tutun.

De asemenea, în primăvară s-a interzis vânzarea prin automate și către cei ce nu au încă 18 ani a țigaretelor electronice (care pot avea sau nu nicotină), flacoanelor de reumplere pentru țigarete ori dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Aşa stipulează Legea nr. 64, din 27 martie 2024, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun.

Avertisment

Tot atunci s-a stabilit că produsele din tutun pot fi livrate doar în colete cu avertisment.

Astfel, livrarea produselor care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se poate face acum doar dacă pe colet apare un mesaj de avertizare în legătură cu conținutul acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te