Prima inițiativă mondială care încurajează trecerea de la fumatul clasic la țigările electronice

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.05.2023 - 19:14
Țigară clasică sau țigară electronică - Foto: Asociației Industriei de Vaping din România
Coprian Boboi. președintele Asociației Industriei de Vaping

Studiile recente au demonstrat că renunțarea la fumat este mai facilă dacă cei care decid acest lucru aleg produsele de tip vaping.

SHARE

La nivel internațional au fost deja implementate o serie proiecte legislative și strategii menite să reglementeze acest domeniu, una dintre ele fiind cea din Anglia, unde aproape 1 din 5 fumători, printre care și viitoare mame, vor primi un kit de vapat, alături de sprijin comportamental, pentru a fi ajutați să renunțe la fumat. 

Un milion de fumători din Anglia vor fi încurajați să opteze pentru țigări electronice în cadrul unui nou program de pionierat „swap to stop” (alege schimbarea ca să te oprești), conceput pentru a îmbunătăți sănătatea națiunii și pentru a reduce procentul de fumători.

Femeilor însărcinate li se vor oferi, de asemenea, stimulente financiare pentru a le ajuta să renunțe, ca parte a unui pachet amplu de măsuri ce vizează renunțarea la fumatul clasic. Acesta va implica oferirea, până la sfârșitul anului viitor, de vouchere, alături de sprijin comportamental tuturor gravidelor care fumează. Scopul este implementarea cu succes a strategiei “țară fără fumători până în 2030”, adică reducerea ratei acestora la 5% sau mai puțin.

Autoritățile locale vor fi invitate să ia parte la program consultativ în cursul acestui an, iar fiecare va concepe o schemă care să se plieze pe nevoile fumătorilor și care să stabilească care categorii de populație au prioritate. 

Și țara noastră traversează o perioadă marcată de multe schimbări în ceea ce privește domeniul consumului de țigări electronice și reglementarea acestuia, pentru a reduce procentul consumatorilor de țigarete clasice, iar în viitorul apropiat se va dezbate în parlament un nou set de reguli menite să ajute la gestionarea corectă și implementarea politicilor ce vizează acest sector. 

“Inițiativa celor din Anglia este salutară în condițiile în care multe țări din Europa și din lume își doresc reducerea prevalenței fumătorilor de țigări clasice, care au un impact devastator asupra sănătății publice. Statul Roman trebuie să învingă pasivitatea, sa lucreze cu toate părțile implicate, să urmeze modele de succes din alte țări, să devină un arbitru în aceste discuții despre țigările electronice și să orienteze fumătorul adult, prin educație și mesaje clare, pe un traseu care să îl ajute să facă trecerea de la țigările clasice la produse cu risc redus, cum ar fi tigările electronice, care, într-un final, pot duce la eliminarea totală a adicției.”, susține Ciprian Boboi, președintele cofondator al Asociației Industriei de Vaping din România și fondator al asociației Pan-Europene Independent European Vape Alliance.

Țigările electronice reprezintă, în prezent, cea mai eficientă metodă tranzitorie de renunțare la fumat, cu o rată de succes situată între 59,70% si 74% conform comunicăilor Guvernului Britanic. Pe termen scurt și mediu, țigara electronică prezintă doar o mică fracție din riscurile asociate consumului de țigări clasice. Nu există o creștere semnificativă, dovedită, a toxicității în urma expunerii la vaporii emiși de țigările electronice, deci nu există risc de fumat pasiv, după cum susțin specialiștii din domeniul sănătății în țări precum Marea Britanie, Canada sau Noua Zeelandă. 

“Din păcate, în țara noastră, numărul de fumători este pe un trend ascendent prin comparație cu alte țări unde politicile sunt mult mai bine puse la punct și implementate eficient. Numărul fumătorilor din România este undeva la peste 5 milioane, adică peste 30% din populația adultă, în timp ce numărul de utilizatori de țigări electronice nu depășește 5% din totalul fumătorilor. Prin comparație, în alte țări europene precum Franța, procentul persoanelor ce vapează a depășit 25% din numărul fumătorilor. Aceste cifre ne plasează în topul fumătorilor din UE, în timp ce segmentul țigărilor electronice, deși în creștere, ne situează la polul opus în statisticile europene. Trecerea la vaping a ajutat milioane de fumători din întreaga lume să reducă semnificativ daunele aduse propriei sănătăți. Revenind la exemplul actual dat de Anglia prin oferirea gratuită a acestor kit-uri pot spune că noile lor politici pot ajuta la îndeplinirea a două obiective importante în lupta cu fumatul: va ajuta adulții să renunțe la fumat, diminuând astfel riscurile de sănătate asociate, și va reduce incidența fumatului în rândul populației nefumătoare. În plus, sprijinirea mai multor femei gravide cu scopul de a avea o sarcină fără fumat, poate reduce numărul de copii născuți subponderali sau subdezvoltați, cu probleme de sănătate, care necesită îngrijire neonatală specială și continuă. De asemenea, specialiștii britanici susțin că va fi redus riscul de avort spontan”, adaugă Ciprian Boboi.

Alte cifre care vin să susțină bunele practici din această țară arată că prevalența fumatului în Anglia a fost de 13% în 2021, față de 27% în 2012, cea mai scăzută rată înregistrată datorită măsurilor precum dublarea taxei la țigări din 2010 și finanțarea continuă a serviciilor locale de stopare a fumatului. Din 2021 până în 2022, 68 de milioane de lire sterline din grantul de sănătate publică finanțat de către stat au fost cheltuite de către autoritățile locale pentru servicii de renunțare la fumat, iar aproape 100.000 de persoane au renunțat cu sprijinul unui serviciu alternativ de renunțare la fumat.

Așadar, este foarte important ca și Ministerul Sănătății și instituțiile de reglementare din România să țină cont în luarea deciziilor de reglementare cruciale pentru sănătatea fumătorilor și în lupta împotriva fumatului, de adevărul științific și de bunele practici din domeniu și nu pe prejudecățile și alarmismul diverselor organizații care au o abordare radicală, extremistă de tipul Quit Or Die (te lași sau mori). Asociația Industriei de Vaping stă în continuare la dispoziția instituțiilor statului român pentru începerea unui dialog real și găsirea celor mai bune soluții de reglementare a produselor de vapat.

Articol realizat cu sprijinul Asociației Industriei de Vaping din România!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te