Se prevede o creștere semnificativă a salariilor pentru cei care nu au studii superioare

DE Alexandra Lupascu | 14.04.2024 - 19:08
Se prevede o creștere semnificativă a salariilor pentru cei care nu au studii superioare Foto: pexels(fotografie cu caracter ilustrativ)

Un nou proiect de lege a fost aprobat recent de către Consiliul General al Capitalei, aducând vești bune pentru angajații din sectorul public.

SHARE

Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Decizia vine în urma unei ședințe în care consilierii PMB au dat undă verde cu o majoritate covârșitoare, 33 de voturi „pentru” și 14 „abțineri”, pentru proiectul ce vizează creșterea fondului de salarii cu până la 15% pentru toate instituțiile subordonate municipalității.

Cu toate că această măsură va aduce beneficii considerabile pentru toți angajații din sectorul public, primarul general, Nicușor Dan, a subliniat că unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a asigura creșteri salariale mai substanțiale pentru angajații fără studii superioare.

Se prevede o creștere semnificativă a salariilor pentru cei care nu au studii superioare

Acest lucru este văzut ca o încercare de a echilibra discrepanțele în ceea ce privește remunerația angajaților cu diferite niveluri de educație.

„În linii mari, a fost o singură regulă, pentru toate instituţiile: bani mai puţini în plus către persoane cu studii superioare şi bani mai mulţi pentru persoane fără studii superioare, pentru că ei chiar au salarii mult mai mici decât ceea ce oferă piaţa în momentul de faţă”, a spus Nicuşor Dan.

Citește și: Bugetul, adoptat. 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus. Când se va întâmpla ?

Proiectul nu a fost întâmpinat cu entuziasm de către toți. Sindicaliștii au ridicat unele preocupări legate de impactul acestei măsuri asupra angajaților, evidențiind aspecte precum eliminarea coeficienților de ierarhizare și posibilele pierderi de drepturi, cum ar fi indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru unii angajați.

„Acest proiect este similar cu cel din luna februarie. La vremea respectivă a avut loc o întâlnire unde au participat şi câţiva consilieri generali şi au avut loc nişte discuţii. Credeam noi că o să urmeze o punere la masă a părţilor: şi Executivul, şi reprezentanţi ai Consiliului General, cât şi oameni ai salariaţilor.

Citește și: Salariul minim european va fi introdus în acest an în România. Cât va câștiga un român de la 1 iulie

Nu a avut loc acest lucru. (…) Proiectul acesta, dacă se votează, creează o nedreptate, fiindcă o bună parte sunt mărite salariile cu 50% – şi este un gol destul de mare – şi restul cu 5%.

Foarte mulţi salariaţi din PMB vor sări în zona venitului net de 8.000 de lei, moment în care se pierd nişte drepturi câştigate prin lege: nu se mai acordă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă” a spus Gherdan Dumitru, vicepreședintele sindicatului Forum.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te