Scumpirea petrolului a permis OMV un profit net de 1,64 miliarde de euro în primul semestru

DE Valentin Mirică | Actualizat: 28.07.2021 - 11:32
Foto: Facebook

Grupul energetic austriac OMV AG, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a raportat joi un profit operaţional record de 2,17 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, în creştere cu 157% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

SHARE

De asemenea, profitul net al grupului OMV a crescut de la minus 11 milioane de euro în primul semestru al anului trecut până la 1,64 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an. Vânzările au crescut şi ele cu 73%, până la 13,695 miliarde de euro. Acest plus a provenit în primul rând de la divizia de petrochimie Borealis dar şi de pe urma preţurilor mai mari pe piaţă. Numărul angajaţilor grupului a crescut şi el cu 21% în ritm anual până la 23.530 de angajaţi.

Citește și: Marea Britanie deschide, de săptămâna viitoare, granițele pentru persoanele vaccinate din UE și SUA


Cheltuielile de capital ale OMV au ajuns la 1,152 miliarde de euro în primul semestru, faţă de 855 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Potrivit grupului austriac, cheltuielile organice de capital au fost direcţionate în principal spre proiectele din România, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite.

Pentru ansamblul acestui an, OMV se aşteaptă ca preţul barilului de ţiţei Brent să evolueze între 65 şi 70 de dolari, în creştere faţă de intervalul 60-65 de dolari cât estima anterior. Producţia totală de hidrocaburi a OMV ar urma să fie de aproximativ 480.000 de barili echivalent petrol pe zi, în creştere faţă de 463.000 boe/zi în 2020, în funcţie de situaţia de securitate din Libia şi a reducerilor de producţie impuse de guvern.

Citește și: Bulgaria elimină orice restricţie pentru români până la sfârşitul sezonului (touroperator)


Rata de utilizare a rafinăriilor europene ale OMV este preconizată să rămână la nivelul de anul trecut (86%). "În 2021 nu sunt prevăzute lucrări majore la rafinăriile noastre din Europa", informează grupul austriac.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.