Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.09.2024 - 14:04
Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii - Foto: Profimedia Images
Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii - Foto: Profimedia Images
Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii - Foto: Profimedia Images
Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii - Foto: Profimedia Images

Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii. Scăderea sectorului de producție al Germaniei, care reprezintă aproximativ o cincime din cea mai mare economie a Europei, a continuat.

SHARE

Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii. Scăderea sectorului de producție al Germaniei, care reprezintă aproximativ o cincime din cea mai mare economie a Europei, a continuat să crească ritmul în august, arată un sondaj.

Indicele final al managerilor de achiziții (PMI) HCOB, pentru producția germană, a scăzut la 42,4, în august, de la 43,2, în iulie, peste o estimare preliminară rapidă de 42,1, dar rămânând sub nivelul de 50, care separă creșterea de contracție.

Scăderea producției germane se accelerează. Traiectoria descendentă îngrijorează managerii

„În august a înregistrat o scădere și mai accentuată a comenzilor primite, distrugând orice speranță de revenire rapidă”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

O scădere accelerată a comenzilor noi în august a fost principalul factor care a influențat indicele principal. Fluxurile de noi lucrări au înregistrat cea mai mare scădere din noiembrie anul trecut, arată raportul, conform Reuters.

Potrivit raportului, luna august a înregistrat reduceri mai rapide, atât al numărului de locuri de muncă întârziate, cât și a angajării, ceea ce indică capacitatea neutilizată a fabricilor.

Citeşte şi: Germania își pregătește populația de o periadă economică complicată. Cere unitate

Prin urmare, producătorii de bunuri au fost mai puțin optimiști cu privire la perspectivele lor de creștere pentru anul următor.

Mai jos, toată analiza HCOB Germany Manufacturing PMI by S&P Global.

"Cel mai recent sondaj HCOB PMI® a adus și alte vești proaste cu privire la starea de sănătate a sectorului german de producție, deoarece a indicat scăderi puternice și accelerate ale comenzilor noi, ale activității de cumpărare și ale ocupării forței de muncă în luna august. 

Producătorii de bunuri din cea mai mare economie a zonei euro au fost, de asemenea, mai puțin optimiști cu privire la perspectivele lor de creștere în anul următor. Au existat și alte semne ale unei încetări iminente a tendinței de scădere a prețurilor în sectorul prelucrător, care a început anul trecut.

Citeşte şi: Germania analizează raționalizarea gazelor, iar Franța revine la cărbune

Costurile s-au modificat puțin în august, în timp ce tarifele medii la poarta fabricii au înregistrat cea mai mică scădere lunară de la începutul actualei serii de reduceri.

Costurile de transport mai ridicate au fost menționate de o serie de întreprinderi intervievate. HCOB Germany Manufacturing PMI® este un indicator al condițiilor generale de afaceri derivat din măsurători ale comenzilor noi, producției, ocupării forței de muncă, termenelor de livrare ale furnizorilor și stocurilor de achiziții. 

PMI a rămas pe o traiectorie descendentă în august, scăzând pentru a treia lună consecutiv și adâncindu-se în teritoriul de contracție sub 50. Cea mai recentă valoare de 42,4 a fost în scădere față de 43,2 în iulie și cea mai scăzută din martie.

Citeşte şi: Germania lansează un avertisment privind penuria de gaze în Europa

O scădere bruscă și accelerată a comenzilor noi în august a fost de departe principalul factor care a influențat indicele principal. Fluxurile de noi lucrări au înregistrat cel mai abrupt declin din noiembrie anul trecut, pe fondul rapoartelor privind ezitarea clienților și cererea slabă din sectorul construcțiilor.

De asemenea, declinul comenzilor noi de export s-a accentuat la jumătatea celui de-al treilea trimestru, vânzările externe înregistrând cea mai mare scădere din ultimele nouă luni. Ultimele date au indicat o nouă scădere accentuată a volumelor de producție în sectorul manufacturier.

Deși ritmul de contracție s-a atenuat ușor din iulie, acesta a fost totuși al doilea cel mai rapid din ultimele șase luni și mai rapid decât media actualei secvențe de declin care a început în luna mai a anului trecut.

Reduceri mai rapide

În august s-au înregistrat reduceri mai rapide atât în ceea ce privește întârzierile de lucru, cât și în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, ceea ce indică existența unor capacități neutilizate în fabrici.

Ratele de scădere au fost cele mai rapide din ultimele nouă și, respectiv, cinci luni. Scăderea activității de achiziții s-a accelerat, de asemenea, în august, reflectând scăderea volumului de muncă și încercările asociate de a reduce stocurile de achiziții.

Scăderea nivelului achizițiilor a fost cea mai accentuată din ultimele zece luni. Stocurile de preproducție au scăzut brusc, deși la un ritm ușor mai lent, care a fost cel mai slab din aprilie. Deși stocurile de produse finite au scăzut și ele, rata de epuizare a scăzut pentru a doua lună consecutiv și a fost doar modestă.

Preţuri mai mici

Scăderea cererii în lanțurile de aprovizionare a condus la o nouă reducere a termenelor de livrare a inputurilor în august, aceasta fiind a douăzeci și doua lună consecutivă în care s-a întâmplat acest lucru.

Măsura în care performanțele furnizorilor s-au îmbunătățit a fost ușor mai pronunțată decât în iulie, dar a rămas printre cele mai puțin pronunțate din secvența actuală.

Foto: Profimedia Images

O serie de producători au raportat că au reușit să negocieze cu succes prețuri mai mici cu furnizorii datorită faptului că este vorba de o piață a cumpărătorilor. Pe de altă parte, însă, au fost menționate de mai multe ori costuri de transport mai mari.

Cea mai mică scădere

Prin urmare, prețurile globale ale factorilor de producție au scăzut doar în mică măsură și la cel mai scăzut ritm din secvența actuală, care se întinde până în februarie 2023. În mod similar, costurile medii la poarta fabricii au înregistrat cea mai mică scădere din ultimele 15 luni.

În ceea ce privește sentimentul întreprinderilor, sondajul din august a arătat o nouă scădere a încrederii pentru perspectivele de creștere din anul 2025.

Așteptările au continuat să scadă de la maximul ultimelor 28 de luni din iunie la cel mai scăzut nivel din martie, reflectând scăderea portofoliului de comenzi și preocupările legate de economie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te