Salarii românești, prețuri ca în Germania. Ce spune directorul unei puternice companii de tutun

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.07.2023 - 20:52
Salarii românești, prețuri ca în Germania. Ce spune directorul unei puternice companii de tutun Foto: GettyImages (Fotografie cu rol ilustrativ)

Salarii românești și prețuri ca în Germania. Directorul unei companii de tutun consideră că Ministerul Finanţelor ignoră faptul că aici sunt cele mai mari taxe din UE.

SHARE

Salarii românești și prețuri ca în Germania. Directorul companiei consideră că, prin susţinerea unei a doua majorări a accizei la produsele din tutun şi nicotină în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finanţelor ignoră faptul că aici sunt cele mai mari taxe din UE. 

Compania se declară profund îngrijorată de intenţia Ministerului Finanţelor de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti.

„Suntem profund îngrijoraţi de intenţia Ministerului de Finanţe de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti.

Calendarul moderat de cinci ani de creştere a accizei, adoptat cu mai puţin de 12 luni în urmă, ar fi trebuit să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii traficului ilicit, conform news.ro.

Nu trebuie uitat că traficul ilicit înseamnă şi scăderea veniturilor la bugetul de stat, finanţarea reţelelor criminale şi accesul necontrolat la produse care nu respectă standarde de calitate sau de igienă.

Citește și: România, pe locul 3 în Europa Centrală şi de Est la spaţii industriale şi logistice moderne

Prin susţinerea unei a doua majorări a accizei în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finanţelor ignoră atât faptul că accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare, precum şi realitatea că, în toate ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind foarte profitabilă”, spune Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, întrebat despre recentele propuneri ale autorităţilor de creştere a accizei pentru produse din tutun şi nicotină în septembrie 2023.

Presiuni fiscale

Acesta speră ca un dialog deschis şi susţinut să releve faptul că o creştere a sarcinii fiscale asupra companiilor legitime şi a cetăţenilor cinstiţi nu este soluţia potrivită, mai ales când există loc de eficientizare în privinţa colectării veniturilor la bugetul de stat prin intensificarea eforturilor împotriva contrabandei.

Citește și: Sezonul de vârf al vacanțelor a început cu amenzi de 1,1 mil. lei. Ce au găsit inspectorii sanitari

”Rămânem deschişi consultărilor pentru a construi împreună un viitor sustenabil, prin identificarea celor mai bune soluţii de reducere a comerţului ilicit, cu toate beneficiile pe care le poate aduce acest lucru pentru veniturile statului, pentru companii şi, cel mai important, pentru cetăţenii români”, spune Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT.

Companiile private pompează bani la buget

BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuţia directă la bugetul de stat sub formă de taxe şi accize.

BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat în 2022.

Investiţiile totale ale companiei în fabrica din Ploieşti au depăşit pragul de 500 de milioane de euro de la construcţia sa în 1996.

BAT are în prezent peste 3.000 de angajaţi în cele trei entităţi economice ale grupului din România şi generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te