Românii au de ce să se teamă. Fiscul controlează tranzacţiile însumând peste 1 milion de lei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 08.03.2023 - 13:29
Românii au de ce să se teamă. Fiscul controlează tranzacţiile însumând peste 1 milion de lei - Foto: Inquam Photos / George Călin

Inspectorii Fiscului au descoperit că unii români, persoane fizice, au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună, a declarat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş. Acesta a menţionat că în acele cazuri este vorba şi despre acte de evaziune fiscală.

SHARE

"Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme", a spus Heiuş.

Românii au de ce să se teamă. Fiscul, în control

"Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală.

Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă", a menţionat menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Preşedintele ANAF a precizat că se referă la comerţul online, conform Agerpres.

Citeşte şi: ANAF vrea să încazeze „tribut” din banii trimiși de românii care muncesc în străinătate

Totodată, el a menţionat un studiu în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român şi din care a reieşit că aproximativ 60% dintre contribuabili considerau normal să nu plătească un impozit "dacă pot să nu plătească".

În context, şeful Fiscului consideră că este nevoie de o instruire, o educaţie fiscală în şcoli.

Citeşte şi: Închisă și acuzată de mită de 1.000.000€, șefă ANAF - achitată. I-au dat înapoi și gențile Vuiton

"Ştiu de un studiu care a fost făcut cu asistenţa Băncii Mondiale în urmă cu câţiva ani, în care s-a analizat comportamentul fiscal al contribuabilului român, respectiv acela moral - aşa a fost denumit moralul fiscal şi, din păcate, undeva la 60% dintre contribuabili spuneau că li se pare normal dacă pot să nu plătească un impozit, să nu-l plătească.

Educaţie fiscală

Şi aici trebuie să lucrăm mult. Şi noi, ca şi ANAF, am şi demarat o acţiune în acest sens şi chiar prin Legea Educaţiei dorim să se facă o instruire, o educaţie fiscală în şcoli, pentru ca tinerii de pe băncile şcolii, pe băncile facultăţii, să înţeleagă importanţa plăţii impozitelor şi taxelor şi să înţeleagă că nu este doar o obligaţie legală acest lucru, ci este şi o obligaţie morală să-ţi achiţi la timp impozitele şi taxele. (...)

Deja avem semnate câteva protocoale cu universităţi din România prin care studenţi de la Ştiinţe economice sau la Ştiinţe juridice vor veni şi vor face practică în ANAF şi, în acelaşi timp, profesori din aceste universităţi vor veni şi vor ţine cursuri către angajaţii ANAF-ului, în acest mecanism de pregătire profesională continuă al funcţionarului din ANAF", a mai spus Lucian Heiuş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te