Această decizie va duce la împrumuturi mai scumpe pentru stat. În următorii doi ani, agenția ar putea să scadă ratingul dacă nu se iau măsuri.
„Revizuirea perspectivei reflectă riscuri în creștere în ceea ce privește stabilitatea economică și fiscală a României, în cazul în care factorii de decizie vor stabiliza și consolida poziția bugetară, inclusiv din planurile de a implementa creșteri suplimentare de pensii începând cu anul viitor", se arată în document, potrivit Hotnews.
Agenția atrage atenția că ar putea scădea ratingul României în următoarele 24 de luni dacă dezechilibrele externe și fiscale continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât s-a anticipat, cu absența consolidării fiscale rezultând dintr-o datorie publică și externă mare.
„Considerăm că există motive de a pune sub semnul întrebării realismul țintelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022. În primul rând, înțelegem că guvernul intenționează să păstreze creșterile de pensii prevăzute în legea pensiilor din iulie 2019, ceea ce duce la peste 3% din PIB în creșteri cumulate de cheltuieli cu pensiile în 2020-2022", se arată în document.
Agenția de rating se bazează pe guvernul interimar, condus de Ludovic Orban, să ofere o consolidare fiscală fiabilă înainte de alegerile generale de anul viitor. În cazul în care propunerea bugetului pe 2020 nu va primi sprijin parlamentar în decembrie, perspectiva alegerilor anticipate va crește.
Potrivit agenției, intenția autorităților de a crește salariul minim cu 7,2%, din 2020, va contribui, probabil, la o supraîncălzire, pe termen scurt, și la creșterea deficitului bugetar.
„Pe termen lung, perspectivele de creștere ale României vor rămâne limitate de emigrarea ridicată a forței de muncă calificate și de scăderea populației. Reformele structurale pentru rezolvarea acestor probleme par să lipsească. Creșterea mare a salariilor din ultimii ani nu a fost însoțită de creșteri comparabile ale productivității, care au erodat competitivitatea exporturilor României.
Ne așteptăm ca deficitul să atingă 4,3% din PIB în 2019 și 4% în 2020", se mai arată în document.