România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să fim unul dintre liderii europeni?

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.12.2024 - 14:46
România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să fim unul dintre liderii europeni? - Foto: Pexels/Natalie Bond
România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să fim unul dintre liderii europeni? - Foto: Pexels/Natalie Bond

România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să fim unul dintre liderii europeni? Fermierii români au reușit să obțină cu aproximativ 300.000 de tone mai mult decât anul trecut,țara noastră rămânând cel mai mare producător.

SHARE

România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să fim unul dintre liderii europeni? Fermierii români au reușit să obțină cu aproximativ 300.000 de tone mai mult decât anul trecut,țara noastră rămânând cel mai mare producător european.

Deși fermierii europeni au recoltat grâul de luni de zile, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a continuat să revizuiască în jos producțiile obținute, cu 1,3 milioane de tone față de luna trecută, urmare a unor date recente ce au scos la iveală dovezi suplimentare ale randamentelor sub așteptări.

România continuă să fie grânarul Europei. Cum am ajuns să depășim Germania?

Pentru România, conform acestei ultime revizuiri, USDA estimează o producție de 9,9 milioane de tone, de pe o suprafață de pe 2,35 milioane de hectare. Astfel, România rămâne al patrulea cel mai mare producător european, după Franța (26,6 milioane de tone), Germania (18,5 milioane de tone) şi Polonia (12,8 milioane de tone).

Spre comparație, în 2023, România a recoltat 9,6 milioane de tone de pe o suprafață similară, respectiv 2,31 milioane de hectare. La nivelul UE, USDA se așteaptă la o producție de 121,3 milioane de tone metrice în anul de comercializare 2024/25, cu 10 % sub nivelul anului trecut și media ultimilor cinci ani.

Suprafața recoltată este estimată la 22,8 milioane de hectare, în scădere cu 66. 000 hectare față de luna trecută, ceea ce înseamnă și un minus de 6 % față de anul trecut și de minus 5 % față de media ultimilor cinci ani.

Citeşte şi: Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria. I-ar lua locul ultima țară la care te aștepți!

Astfel, fermierii europeni au obținut un randament mediu de 5,31 tone la hectar, sub nivelul de 5,35 t la hectar de luna trecută și cu 4 % sub estimarea de anul trecut. În România, randamentul mediu a fost de 4,2 tone la hectar, conform calculelor Economica în baza datelor USDA, conform Economica.net.

„Producția de grâu a UE în anul comercial 2023/2024 este cea mai scăzută din 2012/13 încoace. Cele mai mari reduceri din UE în această lună includ Belgia, Suedia, Danemarca, Țările de Jos și Italia.

Citeşte şi: Exporturile de grâu moale din UE scad cu 31%: România, NUMĂRUL UNU în blocul comunitar

Franța, în mod constant cel mai mare producător de grâu, a avut în acest an o vreme deosebit de nefavorabilă, cu ploi constante și excesive pe tot parcursul sezonului.

Producția în Franța este estimată la 26,6 mmt, mai mică decât în 2016/17, când condiții similare au redus semnificativ recolta și calitatea culturilor.

Recolta de grâu din Franța nu a mai fost atât de scăzută din anul comercial 1983/84”, se arată în raportul USDA. UE este al doilea mare producător mondial de grâu, generând 15% din producția mondială.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te