România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară?

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.01.2025 - 11:31
România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? - Foto: Pexels/AS Photography
România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? - Foto: Pexels/AS Photography
România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? - Foto: PexelsMarkus Spiske
România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? - Foto: PexelsMarkus Spiske

România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? România bifează o premieră: este pentru prima dată când legumicultorii au cultivat tomatele încă de la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.

SHARE

România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? România bifează o premieră: este pentru prima dată când legumicultorii au cultivat tomatele încă de la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, adică cu 30-45 de zile mai devreme decât în mod normal.

Aceasta înseamnă că, în jur de 15 martie, dacă nu chiar și mai devreme, vor fi culese primele roșii, iar prețurile la producător vor fi pe măsura cheltuielilor efectuate în extra-sezon.

România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară?

Acestea vor fi de aproximativ 8 euro/kilogram, cel mai mare preț din lume cu care se produc tomatele, după cum recunosc chiar legumicultorii.

Un nivel ridicat, dar cam la cel de anul trecut și care ar trebui să acopere costurile, în primul rând cele cu încălzirea.

Fermierii sunt conștienți și ei că acest preț nu va ține mult, ci dar o săptămână – două, după care va începe să scadă, pe măsură ce oferta în piață crește.

Citeşte şi: S-a stabilit care va fi leguma-simbol a României. Cine o cultivă primește minim 15.000 € la hectar

Speră însă să apuce să-și acopere costurile și să aibă parte de o iarnă blândă, pentru că, în caz de vreo nenorocire, vor fi scoși din piață pentru multă vreme: le vor trebui cel puțin 10 ani ca să-și revină.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că temperaturile ridicate pentru această perioadă a anului au schimbat calendarul de producție, pentru mulți legumicultori.

Cum sere în România nu prea mai există, solariile încălzite constituie prima opțiune pentru producători, în ciuda costurile ridicate pe care le presupun.

Citeşte şi: Fructul minune adus din China, care crește la Dăbuleni. Te scapă de insomnie și reglează digestia

Ori fără căldură, plantele nu se pot dezvolta în această perioadă când afară este frig.

”Daca clima se menține ca acum, primele tomate le mâncăm după 15 martie. Una este să mănânci roșie românească în martie – aprilie și alta în iunie, dar chiar și așa, față de anul trecut, legumicultorii au decalat plantarea roșiilor cu 30-45 de zile.

Avem cele mai mari costuri pentru a produce prima tomată românească în solarii tip seră, la rece cum se numesc ele, cu sistem de încălzire.

Cele mai scumpe roşii din lume. Dar să nu se petreacă vreo nenorocire

Sunt cele mai ridicate costuri din lume, care se răsfrâng în prețul către consumator. Nu o să vedeți nici o tomată in lume care pleacă, cred eu, de la producător cu 8 euro/ kg, gustul este inconfundabil”, a declarat, conform Termene.ro, Ion Păunel.

Ion Păunel mai spune că este de apreciat efortul financiar și sacrificiile pe care le face un fermier pentru a ieși „primul în piață”.

România are cele mai scumpe roşii din lume. Cât costă acestea? Când apare recolta de primăvară? - Foto: PexelsMarkus Spiske

Nu de alta, dar, dacă, ”Doamne ferește, se întâmplă o nenorocire, se schimbă clima, orice, la cât de mare este investiția, acel fermier zece ani nu-și mai revine”.

Pentru prima dată

În acest an, primele care vor fi pe piață și cele mai așteptate, de altfel, vor fi tomatele, iar producătorii speră să obțină cel puțin prețurile din anul trecut.

„Anul trecut, tomatele au apărut la sfârșit de aprilie – început de mai, iar prețul la producător a fost undeva la 33-35 lei/kg, în timp ce în piețe s-a ajuns la 50 la 70 de lei/kg.

Cam o săptămână ține, după care scade. Este pentru prima dată, când în România tomatele au fost cultivate de cei cu centrale mai sofisticate încă din noiembrie 2024, ii numărăm pe degete, ce-i drept, în timp ce majoritatea fermierilor au plantat roșiile în decembrie”, precizează Păunel.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te