România a avut anul trecut cel mai mare deficit guvernamental. Ce măsuri ia Ministerul de Finanțe

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.04.2025 - 07:39
România a avut anul trecut cel mai mare deficit guvernamental. Ce măsuri ia Ministerul de Finanțe Foto: Shutterstock (fotografie cu caracter ilsutrativ)
România a avut anul trecut cel mai mare deficit guvernamental. Ce măsuri ia Ministerul de Finanțe Foto: Shutterstock (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Ministerul Finanțelor a transmis marți că România se va încadra în deficitul de 7% din PIB pentru anul 2025. Asigurările Finanțelor vin după ce Eurostat a publicat datele pe 2024, când România a înregistrat cel mai mare deficit din UE, de 9,3%.

SHARE

România îşi reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 şi, totodată, va continua această traiectorie şi în următorii ani, aşa cum prevede Planul Bugetar - Structural Naţional pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană, transmit reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Aceste precizări vin în urma publicării datelor Eurostat privind deficitul guvernamental în statele membre ale Uniunii Europene, conform cărora România a avut anul trecut cel mai mare deficit guvernamental, de 9,3% din PIB.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit guvernamental. Ce măsuri ia Ministerul de Finanțe

"Deficitul bugetar al României calculat conform metodologiei naţionale "cash" a fost, în 2024, de 8,65% din PIB, respectiv 152,72 miliarde lei. Deficitul bugetar ESA, conform datelor oficiale ale Eurostat, publicate în data de 22 aprilie 2025, a fost de 9,3% din PIB la finalul anului trecut.

Calculul deficitului s-a făcut în sistemul de raportare accrual, definit în Sistemul European de Conturi (ESA 2010), precum şi în regulamentele emise în aplicarea Tratatului de instituire a Uniunii Europene.

Citeşte şi: Curs BNR miercuri, 16 aprilie. Unde sunt euro și dolarul, față de leu, în Miercurea Mare?

Astfel, diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare", se menţionează într-un comunicat al MF, conform PROTV.

Potrivit sursei citate, influenţe negative în calculul deficitului ESA au avut în principal sumele datorate şi neplătite la sfârşitul anului de către instituţiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât şi transpunerea dobânzilor (-9,6 miliarde lei) din baza cash în baza accrual în funcţie de termenele de plată.

MF: ”România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025”

"Facem precizarea că nu este pentru prima dată când, în România, au putut fi observate diferenţe între deficitul ESA şi deficitul cash.

Chiar şi în acest context, România îşi reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 şi, totodată, va continua această traiectorie şi în următorii ani, aşa cum prevede Planul Bugetar - Structural Naţional pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană", precizează reprezentanţii ministerului.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), ponderea în PIB a deficitului guvernamental a scăzut în UE de la 3,5% la 3,2%.

Citeşte şi: Curs BNR joi, 17 aprilie. Cum sunt moneda euro și dolarul, față de leu, în Joia Mare?

Anul trecut, toate statele membre UE, exceptând Danemarca (4,5%), Irlanda şi Cipru (ambele cu 4,3%), Grecia (1,3%), Luxemburg (1%) şi Portugalia (0,7%) au raportat deficit.

Cele mai ridicate deficite s-au înregistrat în România (minus 9,3% din PIB), Polonia (minus 6,6% din PIB), Franţa (minus 5,8% din PIB) şi Slovacia (minus 5,3% din PIB). 12 ţări membre UE aveau deficite egale sau mai mari de 3% din PIB. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te