Promisiunile Băncii Centrale Europene. Când estimează că inflația va fi de 2%. ”Suntem deciși”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.11.2023 - 17:36
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene Foto: Facebook,/Christine Lagarde,

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a transmis că instituția pe care o conduce face eforturi să readucă inflația la 2%. ”Vom ajunge acolo în 2025”, a precizat ea.

SHARE

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a transmis că instituția pe care o conduce face eforturi să readucă inflația la 2%. 

Încetinirea inflaţiei "este cu certitudine estimarea noastră", a declarat sâmbătă preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, iar BCE este decisă să readucă preţurile la ţinta sa, transmite Bloomberg.

Promisiunile Băncii Centrale Europene: ”Suntem deciși să readucem inflația la 2%, până în 2025.”

"Suntem decişi să readucem inflaţia la 2%. Conform estimărilor noastre, vom ajunge acolo în 2025", a afirmat şeful BCE pentru publicaţia elenă Kathimerini.

Lagarde a explicat că nu este îngrijorată de implicaţiile politice ale eforturilor BCE, care a fost criticată de unele guverne europene, îngrijorate că dobânzile ridicate vor sufoca creşterea economică.

"Mandatul nostru este să asigurăm stabilitatea preţurilor, şi aceasta este cea mai bună contribuţie pe care o putem face la pacea socială şi pentru societate, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai săi", a indicat oficialul BCE.

Citește și: Inflaţia a scăzut sub 9%. Alimentele şi celelalte bunuri de consum continuă să se scumpească

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%.

 Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Citeşte şi: Christine Lagarde, despre politica BCE: ”Vrem să aducem inflaţia la 2%”

Lagarde a declarat că indicatorii cheie de performanţă pentru situaţia economică şi financiară a Greciei arată "o îmbunătăţire sub toate aspectele".

În octombrie, agenţia de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creştere ratingul ţării la "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiţii).

"Înţeleg că sunt în derulare mai multe reforme dar, per ansamblu, rezultatele eforturilor ţării sunt impresionante", a apreciat Lagarde, conform Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te