Primarul Fritz propune dublarea tarifului la termoficare în Timișoara. Colterm cerea triplarea

DE Valentin Mirică | Actualizat: 25.10.2021 - 13:16
Dominic Fritz Foto: Facebook

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat, pe Facebook, că va cere dublarea tarifului la termoficare. E.ON a anunțat că azi va întrerupe livrarea gazului către Colterm, compania locală care asigură termoficarea.

SHARE

Colterm ar putea să treacă pe cărbune, pentru a continua să producă apă caldă, dar stocurile sunt pentru o săptămână. În plus, chiar și în aceste condiții, este nevoie de gaz, pentru a arde cărbunele. În consecință, Colterm caută un așa numit „furnizor de ultimă instanță”. Aceste este este furnizorul desemnat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care are obligaţia de a asigura furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă pentru o perioadă limitată de timp acelor clienți cărora actualul lor furnizor nu le mai poate presta serviciul în condițiile legii. Perioada limitată de timp înseamnă 1 lună, 3 luni, în funcţie de caz. Însă, în acest moment, Timișoara nu a încheiat un contract cu un astfel de furnizor. 

Citți și: Primarul PNL al Reșiței susține că Bolojan l-ar fi avertizat că vor trebui să-și caute alt partid

Colterm este în insolvență, având datorii de 320 de milioane de lei. 

„Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare pentru abonații săi, în contextul creșterii masive a prețului la gaze naturale.

Având în vedere impactul pe care o asemenea măsură îl va avea asupra timișorenilor, voi propune Consiliului Local să limiteze această propunere a Colterm la o dublare a tarifului.

Sunt absolut conștient că nici aceasta nu este o decizie populară, dar mi-o asum ca o parte a unei soluții necesare și responsabile în situația de față. Sunt câteva argumente care să justifice această măsură:

1. Nicio companie nu poate supraviețui dacă este forțată să vândă la un preț mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piață.

2. Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului”, a scris primarul Fritz pe Facebook. 

CITEȘTE ȘI: DSP Iași: Vârful valului patru, peste o lună, iar în ianuarie va veni valul cinci

El a avertizat locuitorii asupra perioadei care va urma: „Va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara, pentru România și chiar pentru întreaga Europă. Încercăm din răsputeri să ținem termoficarea în picioare, chiar și într-un sistem de avarie”. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.