ANALIZĂ În 2023, sărăcia i-a făcut pe români să plece din țară. 2024, anul restructurărilor masive

DE Valeria Cupă | Actualizat: 01.01.2024 - 14:48
Se fac calcule pentru 2024. Ce se va întâmpla în economia României Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

2023 se încheie în curând și începe 2024, de la care sperăm la mai bine. Analistul economic Adrian Negrescu a spus într-un interviu pentru Newsweek România cum a fost acest an și la ce ne putem aștepta de la următorul.

SHARE

În anul 2023 toată lumea a așteptat să se întâmple lucuri bune, economia să se redreseze, să scadă inflația, să crească salariile. Economistul Adrian Negrescu spune că a fost ”un an mincinos”. 

Pe de altă parte, de la anul 2024 avem pretenția să fie mai bun față de cel care se încheie acum. Doar că previziunile nu sunt atât de fericite precum ne-am dori.

Previziuni economice în 2024. Cine are de câștigat și cine pierde? Analistul economic Adrian Negrescu: ”Va fi un an greu!”

Consultat de Newsweek, analistul economic Adrian Negrescu, a făcut retrospectiva anul 2023, cu bune și cu rele dar a dat și câteva previziuni economice pentru anul 2024. 

Specialistul este de părere că au fost și lucuri bune, dar și probleme care au rămas încă nerezolvate și nu se știe dacă acestea vor fi rezolvate în anul ce stă să înceapă. Rezultatele doar par pozitive, realitatea fiind dramatic diferită de ceea ce ni se prezintă.

Adrian Negrescu, Foto: financialintelligence.ro

Iată ce s-a întâmplat, de fapt, în 2023 cu economia României:

”Mulți români au fost nevoiți să plece în străinătate să muncească pentru că aici nu mai găsesc locuri de muncă, ori salariile nu le permit să facă față cheltuielilor.

2023 a fost un an încâlcit, cu bune și rele. Un an în care am recuperat nesperat pierderile din pandemie, dar în care mare parte din populație s-a adâncit în sărăcie.

2023 a fost un an în care mediul de business s-a adaptat provocărilor fiscale, creșterilor de taxe peste noapte, scăderii consumului.

Citește și: Pe ce trebuie să îți cheltuiești banii dacă ai salariul minim. „Altfel, riști să rămâi fără casă”

A fost un an mincinos, dacă e să privim în statistici. Pe fondul inflației, cifrele de afaceri s-au umflat la un nivel fără precedent, rezultatele par să fie pozitive, dar realitatea din spatele cifrelor este una cel puțin alarmantă.

Vânzările în volum au scăzut în toate domeniile, iar producția a atins un adevărat record negativ – 11 luni de scăderi continue.

Comerțul, principalul motor al economiei, a rezistat cu greu provocărilor generate de creșterile de prețuri. Marile magazine, mai ales cele alimentare, au inventat tot felul de promoții, de campanii menite să îi determine pe români să își păstreze obiceiurile de consum.

Marea problemă a lui 2023 a fost inflația, aflată la un nivel dublu față de cea din zona euro. Pe fondul menținerii artificiale a prețurilor la energie și gaze la un nivel ridicat, produsele românești au pierdut în fața celor de import, iar dependența de importuri a crescut semnificativ.

Citește și: Criza se amână. În ce orașe poți găsi apartamente ieftine? Cât vor mai crește prețurile locuințelor

Dacă am fi modificat pragurile la energie, în condițiile în care prețurile plafonate sunt cu cel puțin 50% mai mari decât cele practicate în regiune, am fi avut o inflație mai mică, iar efectele pozitive s-ar fi văzut în dinamica business-ului și mai ales în evoluția puterii de cumpărare.

Statul însă a acționat cinic, preferând să țină inflația, această mamă a tuturor taxelor, la un nivel ridicat, pentru a atrage mai mulți bani la buget”, a explicat Adrian Negrescu într-un interviu pentru Newsweek România. 

Adrian Negrescu: În 2024 vom ”naviga” în ape tulburi

În ceea ce privește 2024, specialistul este de părere că lucrurile vor sta mai rău ca până acum și că multe companii vor fi nevoite să facă restructurări. Însă vor și persoane fizice sau companii care vor avea de câștigat.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

”2024 va fi, din punctul meu de vedere, un an de restructurări masive în economia românească. Pe fondul creșterii taxelor, a inflației ridicat și urmare a scăderii vânzărilor, firmele vor fi nevoite să își restructureze afacerile, oferta de produse și servicii, să își limiteze expunerile și să caute să își securizeze veniturile.

Citește și: În ciuda frământărilor globale, investițiile imobiliare au explodat cu 73%, în România, în 2023

Va fi un an greu, plin de incertitudini, un an în care vom naviga în apele tulburi ale intereselor electorale, un an în care puterea de cumpărare a oamenilor va continua să scadă.

Nu este exclus să vedem și noi creșteri de taxe și o reducere semnificativă a microîntreprinderilor cărora statul le-a pus gând rău, limitîndu-le drastic sfera de activitate.

Va fi încă un an sub spectrul inflației, alimentată și o posibilă depreciere a cursului, dar și o perioadă în care vor exista și multe oportunități.

Se știe că în vremuri de criză, cine are capital și curaj investițional poate atrage cote de piață de nesperat în vremuri de creștere economică. În esență va fi un cu bune și cu rele, în care iscusința managerială, know-how-ul vor face mai mult ca oricând diferența între profit și pierdere”, a mai precizat Adrian Negrescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te