Criza se amână. În ce orașe poți găsi apartamente ieftine? Cât vor mai crește prețurile locuințelor

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.06.2023 - 11:11
Piața imobiliară este în creștere Foto: pixabay.com

Prețurile apartamentelor sunt în creștere la nivel național, față de luna aprilie dar și față de perioada similară a anului trecut. Media națională este de 1.427 €/mp. Sunt însă orașe în care prețurile au mai scăzut puțin.

SHARE

Piața imobiliară arată o creștere a prețurilor în luna mai, atât față de perioada similară a anului trecut cât și față de luna aprilie. 

Conform unui studiu recent realizat de imobiliare.ro pentru luna mai 2023, media națională este de 1.427 €/mp cu aproape 2€/mp mai mare față de prețul din aprilie și cu 7 €/mp față de luna mai 2022.

Sunt însă orașe, precum București, unde prețurile au mai scăzut față de luna aprilie și chiar față de luna mai a anului trecut.

Specialiștii spun că atunci când se ia în calcul achiziția unei locuințe trebuie ținut cont de anumite aspecte. 

Ce se întâmplă pe piața imobiliară. Scad prețurile apartamentelor însă cererea rămâne scăzută

Consultat de Newsweek, analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce, cu toate că vorbim despre creșteri de prețuri și inflație, sectorul imobiliar nu pare atât de afectat precum s-ar crede.

Specialistul spune că cererea rămâne în continuare mare pe imobiliare.

”Piața imobliară este ca o pisică cu nouă vieți.”Va cădea în picioare indiferent de vremuri. Asta pentru că, cel puțin în marile orașe, cererea continuă să depășească oferta de apartamente.

Exodul din mediul rural, din orașele mici, către marile centre economice se accentuează, astfel că presiunea pe imobiliar rămâne constantă.

Într-o țară în care economia subterană este una uriașă, volumul de cash investit în imobiliare reușește să compenseze, în mare parte, înghețul din zona de creditare, astfel că foarte puțini dezvoltatori sunt presați, în momentul de față, să vândă mai ieftin.

Acest ,,exod al foamei” către marile orașe pune presiune și pe zona de chirii astfel că și zona de investiții imobiliare conexe se menține încă pe linia de plutire.

Pe de altă parte, în orașele mici, în mediul rural, casele se vor ieftini pe măsură ce oamenii își vor dori să plece către un trai mai bun, către un salariu mai mare, în marile orașe.

Prețurile imobiliarelor nu vor scădea, așa cum se așteaptă mulți, ci vor crește într-un orizont de 5-10 ani. E de ajuns să ne uităm la evoluția piețelor imobiliare din regiune și să facem o corelație cu creșterea nivelului de trai și cu efectele fenomenului enclavizării economice”, a explicat Adrian Negrescu.

Ce trebuie să facă românii care vor să își cumpere o casă

Deși în unele orașe prețurile la apartamente sunt mai atractive românii care iau în calcul achiziția unei locuințe trebuie să o gândească ca o investiție pentru viitor.

”Pentru cei care își doresc o casă, trebuie să se gândească mai serios la viitor decât au făcut-o până acum pentru că, în următorii 10 ani, s-ar putea să nu își mai permită o casă nouă. Să îți evaluezi corect perspectivele din punct de vedere profesional (voi lucra în același oraș de exemplu), financiar (vor câștiga cel puțin la fel ca acum, vor mai crește dobânzile, costurile de creditare etc.), familial (dacă vei avea copii etc.) ține de modul în care îți pregătești viitorul.

Atunci când îți cumperi o casă trebuie să te gândești dacă ai/vei vea copii, unde îi duci la grădiniță, la școală, dacă ai magazine, transport în comun, să estimezi corect evoluția traficului rutier în cartierul în care te muți.

Citește și: Începe prăbușirea pieței imobiliare? În ce orașe merită să cumperi o locuință, unde să mai aștepți?

Vestea bună este că românii sunt mai prevăzători în privința achzițiilor imobiliare. Nu mai cumpără case în câmp, cu apă de izvor, fără canalizare și racorduri la energie și gaze, nu mai cumpără case la demisol etc., în esență nu mai cumpără doar din prisma prețului mai mic.

Atunci când îți cumperi o casă, nu te opri la prima pe care vezi. Caută alternative și nu ezita să negociezi prețul, să întrebi tot ce trebuie despre construcție, facilități etc”, a mai spus Adrian Negrescu.

Ce prețuri au apartamentele în București, Cluj și Timișoara

Conform analizei imobiliare.ro, prețul mediu al apartamentelor în București în luna mai a fost de 1.498 €/mp, cu 2 €/mp faţă de luna aprilie 2023 și cu 25 €/mp faţă de luna mai 2022. De altfel este singurul oraș mare unde prețul apartamentelor este în scădere.

În Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe apartamente. Aici prețul mediu în luna mai a fost de 2.446 €/mp, cu 25 €/mp faţă de luna aprilie 2023 și cu 66 €/mp faţă de luna mai 2022.

Și în Timișoara prețurile apartamentelor au explodat. Analiza citată arată o medie de 1.472 €/mp, cu 8 €/mp faţă de luna 4/2023 și 44 €/mp faţă de luna 5/2022.

În Iași, prețul mediu al apartamentelor este de 1.375 €/mp, în scădere cu 1 euro față de luna aprilie 2023, însă în creștere cu 73 €/mp faţă de luna mai 2022.

Citește și: În ciuda frământărilor globale, investițiile imobiliare au explodat cu 73%, în România, în 2023

Prețuri în creștere sunt și în cazul imobiliarelor din Constanța. 1.470 €/mp este prețul mediu aici, cu 1 €/mp faţă de luna 4/2023 și 17 €/mp faţă de luna 5/2022.

Românii s-au îndreptat însă tot mai mult spre închirieri de apartamente. 50% dintre căutările de apartamente de închiriat sunt pentru apartamentele de două camere, iar 32% pentru garsoniere, arată  o analiză realizată de Storia.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te