„Souvlaki Pita”, gustarea tradițională grecească alcătuită dintr-o frigăruie la grătar, salată și puțin tzatziki (iaurt cu usturoi) costă acum 3,30 euro, în medie, în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută, relatează Reuters, în timp ce rata inflației în Grecia a ajuns la 10%, maximul ultimilor 28 de ani.
În condiţiile în care costul principalelor ingrediente ale souvlaki - carne, legume şi ulei de floarea-soarelui - este în creştere puternică, împreună cu preţurile energiei, din cauza impactului războiului şi al pandemiei de COVID-19 asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.
”Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Numărul clienţilor greci a scăzut substanţial”, a declarat Thanasis Golas, proprietarul unuia dintre cele mai vechi taverne cu souvlaki și giros din zona Monastiraki a Atenei, aflată la poalele Acropolei.
Văzut ca un produs ieftin, accesibil aproape oricui, „Souvlaki Pita” a devenit din ce în ce mai mult genul de produs pentru care cei cu bugete reduse se gândesc de două ori înainte de a-l cumpăra.
”În trecut îmi cumpăram două, trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici”, spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câştigă 720 de euro pe lună în Grecia, notează Reuters.
Sindicatul „Grill and Restaurant” din Atena afirmă că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125%, iar facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%.
”Sper că războiul se va sfârşi curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deţine un restaurant lângă Acropole de mai bine de 140 de ani şi care, după dublarea facturii la energie electrică, se chinuie să ţină preţul souvlaki-ului la sub 3 euro pe porţie.