Prețurile la restaurantele din Grecia, sub presiunea inflației: „Souvlaki Pita” s-a scumpit cu 30%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.06.2022 - 09:45
Prețurile la restaurantele din Grecia, sub presiunea inflației: „Souvlaki Pita” s-a scumpit cu 30%. / Foto: money.usnews.com

Tradiționala gustare „Souvlaki Pita” este considerată un barometru pentru prețurile din restaurantele și fast-food-urile din Grecia. Iar în medie, față de anul trecut, „Souvlaki Pita” s-a scumpit cu 30% în zona Atenei.

SHARE

„Souvlaki Pita”, gustarea tradițională grecească alcătuită dintr-o frigăruie la grătar, salată și puțin tzatziki (iaurt cu usturoi) costă acum 3,30 euro, în medie, în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută, relatează Reuters, în timp ce rata inflației în Grecia a ajuns la 10%, maximul ultimilor 28 de ani.

În condiţiile în care costul principalelor ingrediente ale souvlaki - carne, legume şi ulei de floarea-soarelui - este în creştere puternică, împreună cu preţurile energiei, din cauza impactului războiului şi al pandemiei de COVID-19 asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.

Citește și: VIDEO Românii vor cheltui, în Grecia, aproximativ jumătate de miliard de euro în vacanța de vară

”Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult. Numărul clienţilor greci a scăzut substanţial”, a declarat Thanasis Golas, proprietarul unuia dintre cele mai vechi taverne cu souvlaki și giros din zona Monastiraki a Atenei, aflată la poalele Acropolei.

Văzut ca un produs ieftin, accesibil aproape oricui, „Souvlaki Pita” a devenit din ce în ce mai mult genul de produs pentru care cei cu bugete reduse se gândesc de două ori înainte de a-l cumpăra.

”În trecut îmi cumpăram două, trei souvlaki, azi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici”, spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani, care câştigă 720 de euro pe lună în Grecia, notează Reuters.

Citește și: VIDEO Profit de 1,5 milioane euro adus de români unui singur hotel din Bulgaria, în pandemie

Sindicatul „Grill and Restaurant” din Atena afirmă că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125%, iar facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%.

”Sper că războiul se va sfârşi curând”, a spus Spyros Bairachtaris, a cărui familie deţine un restaurant lângă Acropole de mai bine de 140 de ani şi care, după dublarea facturii la energie electrică, se chinuie să ţină preţul souvlaki-ului la sub 3 euro pe porţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te