Prețurile la energie electrică vor fi reglementate până în 2025, nu până în 2023. PSD s-a impus

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.11.2022 - 12:26
Nivelurile de compensare din ordonanța 119 vor fi menținute

România va avea o piață reglementată a energiei electrice, pe care prețurile vor fi compensate și stabilite arbitrar, până în luna martie 2025, respectiv până după alegerile din 2024.

SHARE

Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanță de urgență, în ultima sa ședință și anunțată public de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), și ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL).

Ministrul a anunțat că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, fiind vorba de un preț care va limita veniturile obținute de producătorii de energie electrică.

Noua ordonanță de urgență va modifica OUG 27/2022 și OUG 119 / 2022.

Ordonanța înființează un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Achizitor unic va fi Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” S.A., iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.

”Sistemul este unul ingenios. Trebuie să recunoaștem, este aplicat de ceva timp în Franța un sistem asemănător, îi spune ARENH, îl puteți găsi. Numai că acolo, în Franța, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă.

Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică.

Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27.

Dăm un semnal clar în piață pentru investiții noi care energia acestora nu va fi captată în acest sistem. Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem.

Eu cred că în momentul de față putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizor, care va permite menținerea acestor plaje”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Noua grilă tarifară pentru prețurile la energie electrică, prevăzută în OUG 119/ 2022, este:

o IMM: maxim 1 leu/kWh;
o mari consumatori industriali: maxim 1,30 lei/kWh;
o consumatori casnici, în funcție de consum: maxim 0,68 lei/kWh (sub 100 kWh/lună), maxim 0,80 lei/kWh (100-255 kWh/lună) și maxim 1,30 lei/kWh (peste 255 kWh/lună)

Citește și: Putin nu merge la summitul din Bali. Se teme că va fi asasinat de serviciile secrete ale SUA

„Mecanismul inițiat astăzi, care reglementează o parte din piața de energie în funcție de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susține în continuare compensările de preț, așa cum ele sunt conținute în ordonanța 119 și au fost conținute în ordonanțele anterioare.

Mai fac mențiunea, pe care am făcut-o și în ședința de guvern, că ne-am dovedit, de-a lungul acestui an de criză energetică în Europa, aproape de fiecare dată, pionieri în a adopta o serie de măsuri pe care ulterior și alte state membre sau de la nivelul Uniunii Europene să le implementeze.

Comisia a adoptat seturi de măsuri care vizează măsurile pe care noi deja le implementasem. Sperăm ca și de data asta să fie la fel. Acest mecanism va asigura, așa cum am spus, compensarea prețurilor în continuare și competitivitatea economiei românești, pentru că vom asigura prețuri compensate pentru toate aceste categorii care au fost avute în vedere și enunțate puțin mai devreme”, a spus și Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

Citește și: Efectul sancțiunilor: Piața auto din Rusia se închină la China. Mașini occidentale, doar pe sub mână

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri.

Mecanismul de achiziție centralizată va fi instituit pe o perioadă de peste 2 ani, pe durata 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te