De ce blochează potentaţii cu bani reglementarea pieţei imobiliare?

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.08.2024 - 19:48
De ce blochează potentaţii cu bani reglementare pieţei imobiliare? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
De ce blochează potentaţii cu bani reglementare pieţei imobiliare? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

De ce blochează potentaţii cu bani reglementarea pieţei imobiliare? O problemă persistă de peste 30 de ani în imobiliare: reglementarea.

SHARE

De ce blochează potentaţii cu bani reglementarea pieţei imobiliare? O problemă persistă de peste 30 de ani în imobiliare: reglementarea deficitară.

Un expert a spus Newsweek că, dintre pieţele unde se joacă sume mari de bani, piaţa imobiliarelor este cea mai puţin reglementată.

Potentaţii cu bani blochează reglementarea pieţei imobiliare. Care este substratul?

Avantajul unei pieţe slab reglementate este că există fluvii de bani care nu pot fi monitorizate şi care curg fără oprelişti, în toate direcţiile, ştie Newsweek.

Experţii în fiscalitate au atras atenţia acestui fenomen, de-a lungul timpului, însă din păcat mediul politic, care ar fi trebuit să livreze legislaţie pentru domeniu, nu a reacţionat.

Citeşte şi: Casele, apartamentele noi, mai ieftine în SUA decât cele vechi. De ce la noi e invers?

Piaţa imobiliarelor din România este un caz particular foarte interesant de analizat, pe segmentele imobiliarelor noi şi vechi. 

Volatilitate extraordinară

La imobilele noi, "a existat o volatilitate extraordinară la preţuri, mai ales la materialele de construcţii, din cauza pandemiei, războiului, problemelor cu lanţurile de aprovizionare internaţionale", spune analistul economic Ion Radu Zilişteanu, cu o îndelungată expertiză în domeniul imobiliar.

"La o clădire nouă, e foarte important când e făcută. Când l-a prins piaţa materialelor de construcţii? Când acestea erau scumpe? Ieftine? Cei prinşi pe preţuri mari ţin de preţ pentru că ţin la marja lor de profit. Alţii, care au cumpărat la preţuri mai jos, se gândesc să-şi mărească marja de profit, ajungând aproape de ordinul de mărime al celuilalt, care ţine preţul sus", explică Zilişteanu.

Citeşte şi: VIDEO Nicuşor Dan: Există o uriaşă corupţie în zona de construire; nelegalitatea este extrem de mare

Cei ce vând imobile vechi pe de altă parte sunt conduşi de criterii subiective şi se bazează şi pe zvonuri, de genul "am auzit că vecinul a vândut cu 80.000 de euro, de ce să nu vând la fel?". "Momentul e ciudat pe piaţă. Citesc că cererea e mai mare decât oferta. Da, dar, în primul rând, trebuie să vorbim despre cerere solvabilă", explică expertul.

La americani, planurile urbanistice nu blochează piaţa

"La americani", detaliază acesta, "nu există blocajul planurilor urbanistice din Bucureşti, unde nu se mai poate construi aproape nimic, pentru că până acum s-a construit haotic, nefuncţional,. Bucureştiul e predispus la poluare, se construieşte pe spaţiile verzi".

Citeşte şi: Afacerile dubioase și scandalurile primarului Daniel Băluță care vrea să fie prim-vicepreședinte PSD

Este fals, afirmă Ion Radu Zilişteanu, dacă se spune că agenţii nu au vrut reglementarea pieţei. Ei au vrut să facă un registru al agenţilor. Au vrut şi au făcut eforturi. Amintesc de OG 3/2000. Respinsă la CCR, pe baza unei sesizări.

"Dintre pieţele de bani (bancară, valutară, Asigurări, piaţa imobiliară), ultima este cea care nu e reglementată. Dacă iei un top al bogaţilor, vei vedea că 80% au interese în domeniul imobiliar. Pe piaţa asta se spală foarte mulţi bani şi atunci toţi potentaţii nu au vrut să fie reglementată piaţa, că nu au nici un interes", afirmă Zilişteanu.

Cum se tranzacţionează-n continuare la negru

Mai mult, grosul tranzacţiilor de pe real estate-ul american se face prin credit ipotecar. La noi, stăpân e cash-ul, spune expertul.

"De unde e cash-ul acesta? Asta nu ştiu! Bine, s-au luat măsuri, peste o anumită limită transferi prin bancă. Aşa, şi? Declari tranzacţi la 20.000 de euro şi restul de 60.000 de euro îi dai cash.

Aici, Oficiul de Spălare a Banilor ar trebui să aibă o activitate mai intensă. La noi, toate aceste elemente distorsionează piaţa şi statul român ar trebui să se implice mai mult", opinează specialistul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te