Popescu: Deşi a fost un an plin de provocări alături de premier, am gestionat criza energetică

DE Bianca Iosef | Actualizat: 25.11.2022 - 16:14
Virgil Popescu-FOTO: Facebook/VirgilPopescu

Anul 2022 a fost unul plin de provocări, în care Guvernul a gestionat criza energetică şi a susţinut, în acelaşi timp, investiţiile, a scris vineri pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"2022 a fost anul investiţiilor! Deşi a fost un an plin de provocări alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, de colegii de la Guvern şi echipa de la minister am gestionat criza energetică prin măsuri de protecţie a cetăţenilor şi economiei, dar în acelaşi timp am susţinut şi investiţiile", a spus el.

Rezultatele acestor investiţii masive vor deveni vizibile în următorii 2 - 3 ani, iar astfel ne vom asigura independenţa şi securitatea energetică.

Citește și: Consiliul SANITAS cere Guvernului aplicarea Legii salarizării în contextul creșterii inflației

Virgil Popescu a arătat că, prin Ministerul Energiei au intrat cei mai mulţi bani europeni atraşi până în prezent în acest domeniu - peste un miliard de euro, la care se adaugă cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica - peste 2 miliarde de euro.

Citește și: Durerile în gât la copii nu sunt mereu motiv de îngrijorare. Diferența între răceală și alergii

"Totodată, am aşezat în linie dreaptă proiectul dezvoltării Centralei Nucleare de la Cernavodă alături de parteneri strategici care să ofere siguranţă şi securitate României. Am stabilit în mod definitiv şi irevocabil parteneriate cu SUA şi state membru NATO pentru dezvoltarea Reactoarelor 3 şi 4.

Am obţinut sprijin financiar de peste 3 miliarde dolari pentru Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă de la Statele Unite ale Americii. Şi am făcut ca România să devină prima ţară din Europa în care va fi amplasat un reactor nuclear modular de mici dimensiuni - SMR, în parteneriat cu americanii de la NuScale - încă un parteneriat strategic cu SUA în domeniul nuclear, fiind obţinută finanţarea pentru un studiu pentru stabilirea amplasamentului şi fiind stabilit şi amplasamentul acestuia, la Doiceşti în judeţul Dâmboviţa", a susţinut Popescu.

Potrivit sursei citate, nu a existat un an de când în România este organizat domeniul energetic cu un minister propriu în care să se fi reuşit mai multe pentru eliminarea dependenţei României faţă de gazul rusesc, fie prin exploatări directe (BSOG în perimetrele de mică adâncime Ana şi Doina), controlul românesc asupra perimetrului Neptun Deep, fie prin cadrul legislativ favorabil investiţiilor, fie prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz.

"Am finalizat tranzacţia Romgaz - ExxonMobil pentru a avea control românesc asupra perimetrului Neptun Deep. Decizia Finală de Investiţie (FID) este aşteptată să fie luată în curând. Totodată, am creat cadrul pentru un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România, prin Memorandumul între compania azeră SOCAR şi Romgaz. Vom continua să ne concentrăm pe implementarea proiectelor de investiţii cu fonduri naţionale, prin PNRR, prin Fondul pentru Modernizare şi alte surse", a completat Popescu, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te