Plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu reprezintă o soluție pentru poluare, susţine Greenpeace

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.05.2023 - 11:39
Peturi din plasticul reciclat - Foto: Pexels/Ajay Parab/CC0

ONG-ul de mediu Greenpeace susține că plasticul reciclat poate fi mai toxic și nu reprezintă o soluție pentru poluare. Plasticul ar fi, pe de altă parte, incompatibil cu economia circulară. Statele se pregătesc să discute un tratat referitor la această chestiune.

SHARE

Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace, înaintea celei mai recente runde de negocieri pentru un tratat internațional cu materiale plastice.

Greenpeace: Plasticul reciclat, toxic

„Malasele plastice sunt în mod inerent incompatibile cu o economie circulară”, a spus rețeaua globală de mediu într-un raport care reunește cercetări care arată că plasticul reciclat este mai toxic decât constituenții lor originali.

Raportul, programat să coincidă cu începutul unor noi discuții, pentru un potențial tratat global privind plasticul, vine în momentul în care cercetări separate au descoperit că descompunerea materialelor plastice pentru reciclare împrăștie poluarea cu microplastic în mediu.

Reprezentanții din 173 de țări au convenit anul trecut să dezvolte un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic, care să acopere „ciclul complet de viață” al materialelor plastice, de la producție, până la eliminare, care urmează să fie negociat în următorii doi ani.

Citeşte şi: Algele de gheață din regiunea arctică, contaminate cu microplastic: Sunt sursă de hrană pentru pești

Săptămâna viitoare urmează să se întâlnească la Paris, pentru discuții care au fost deja criticate, pentru excluderea comunităților din țările în curs de dezvoltare afectate de aruncarea și arderea deșeurilor de plastic, precum și a celor care colectează deșeurile marginalizate , care sunt esențiale pentru reciclare.

Fără aceste voci, teama este că negocierile vor fi influențate de interesele corporative, conform The Guardian.

„Industria materialelor plastice – inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimice și bunuri de larg consum – continuă să propună reciclarea plasticului ca soluție la criza poluării cu plastic”, a declarat Graham Forbes, care conduce campania globală pentru materiale plastice a Greenpeace SUA.

Citeşte şi: O persoană produce 34,6 kg de deşeuri din plastic pe an. România reciclează mai mult decât Franța

„Dar... toxicitatea plasticului crește de fapt odată cu reciclarea. Materialele plastice nu au locul într-o economie circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic”, a spus Forbes. 

Din anii 1950 au fost produse aproximativ 8 miliarde de tone de plastic.

Raportul Greenpeace cataloghează cercetări evaluate de colegi și studii internaționale care arată nu numai că doar o mică parte (9%) din plastic este vreodată reciclat, ci și că cele care ajung la concentrații mai mari de substanțe chimice toxice, multiplicându-și potențialul daune asupra omului. , sănătatea animală și a mediului.

Substanţe ignifuge toxice

Materialele plastice reciclate, spune raportul, conțin adesea niveluri mai ridicate de substanțe chimice, cum ar fi cele ignifuge toxice, benzenul și alți agenți cancerigeni, poluanți de mediu, inclusiv dioxine bromurate și clorurate și numeroși perturbatori endocrini, care pot provoca modificări ale nivelurilor hormonale naturale ale organismului. 

Deșeurile de plastic destinate reciclării sunt de obicei exportate din țările cu venituri mari, în părțile mai sărace ale lumii, a spus dr. Therese Karlsson, consilier științific la Rețeaua Internațională de Eliminare a Poluanților (IPEN):

„Masele plastice sunt fabricate cu substanțe chimice toxice, iar aceste substanțe chimice nu dispar pur și simplu atunci când plasticul este reciclat.

Știința arată în mod clar că reciclarea plasticului este un efort toxic cu amenințări la adresa sănătății noastre și a mediului de-a lungul fluxului de reciclare".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te