Potrivit datelor din Atlasul economiei mondiale al Universității Harvard, citat de autor într-o postare pe Facebook, „România este în topul țărilor cu exporturi diverse.” „La baza graficului se află țările care exportă unul sau două produse. Apropos, Rusia este undeva la mijloc, zeci de locuri sub România”, a punctat Sorin Adam Matei.
Sorin Adam Matei/Foto: Facebook
„În ultimii 30 de ani, România a devenit, pentru nivelul ei economic, o formidabilă mașină industrială și de servicii. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în dolari a crescut de zece ori, de la 1.200 la 12.000 de dolari pe cap de locuitor.
Exportul a crescut tot de zece ori, de la 10 la 100 de miliarde de dolari.
Creșterea s-a făcut prin adăugarea de sectoare complet noi și de unități economice necunoscute în trecut. Graficul de mai jos arată, în termenii cei mai elocventi, acest lucru.
Citește și: Industria de software și servicii IT din România a ajuns să genereze 6,2% din PIB
În timp ce agricultura și materiile prime au rămas aproape constante (în termeni relativi), întrând intr-un platou, sectoare cum ar fi producția de mașini, electronice și servicii (în special IT) au crescut exploziv, urmând o curbă abruptă.
Sursă grafic: Universitatea Harvard
Această creștere poate fi interpretată și din punctul de vedere al complexității coșului de exporturi, care pune România pe locul 22 în lume (din 133 de țări).
În acest top, România este în frunte, lângă Israel, dar deasupra Danemarcei.
Rămân unele carențe (mai ales în transporturi și infrastructură), dar creșterea este spectaculoasă”, a scris Sorin Adam Matei.
Sursă grafic: Universitatea Harvard
Citește și: VIDEO Ucraina se oferă să schimbe prizonieri ruși pe trupe ucrainene din Azovstal
Comparație cu Republica Moldova
„Spre comparație, Republica Moldova a cunoscut un declin semnificativ în complexitatea exporturilor, devenind din ce în ce mai dependentă de agricultură și industria textilelor. Deși aparent Moldova a adăugat și ea un sector de servicii, acesta este valoric mic și nu poate compensa dominarea agriculturii. Moldova este în jumătatea de jos a economiilor lumii din punctul de vedere al complexității economice.
Tendința Moldovei de rămânere în urmă este clară. Urmăriți în cele două grafice benzile galbene, ce reprezintă agricultura. În România agricultura rămâne constantă, în Moldova ponderea agriculturii crește. Pe lângă aceasta, distanța economică dintre România și Moldova s-a mărit in ultimii 30 de ani de doua ori. PIB-ul pe cap de locuitor al României este acum de aproape trei ori mai mare ca al Moldovei, în timp ce acum 30 de ani era doar dublu”, mai punctează Sorin Adam Matei.
Sursă grafic: Universitatea Harvard
Sursă grafic: Universitatea Harvard