Munca de acasă, la putere. Marile companii multinaționale plănuiesc să reducă spațiile de birouri

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.07.2023 - 15:36
Piaţa spaţiilor de birouri se contractă puternic - Foto: Wallpaperflare
Piaţa spaţiilor de birouri se contractă puternic - Foto: Wallpaperflare

Aproape jumătate dintre marile multinationale plănuiesc să îşi reducă spațiile de birouri, în următorii trei ani. Un sondaj realizat de Knight Frank arată că grupurile majore din piaţa globală a afacerilor își propun să reducă spațiile de birouri cu 10% - 20%.

SHARE

Aproximativ jumătate dintre marile companii multinaționale plănuiesc să-și reducă spațiile de birouri, în următorii trei ani, deoarece caută să se adapteze la o creștere a numărului de locuri de muncă de acasă, de la pandemia de Covid-19.

Knight Frank a chestionat directorii responsabili de la departamentele imobiliare din 350 de companii din întreaga lume. Dintre grupurile majore care își reduc amprenta de birou, majoritatea urmărea să reducă spațiul cu 10%, până la 20%.

Piaţa spaţiilor de birouri se contractă puternic

Lee Elliott, expert în imobiliare comerciale la Knight Frank, spune că un spațiu de birou mai bun, dar mai mic, este probabil punctul principal de atracţie pentru organizațiile mai mari.

Companiile care își reduc spațiile de birouri au creat îngrijorări, cu privire la viitorul clădirilor mai vechi și al locațiilor nepopulare, deoarece piața imobiliară comercială negociază o scădere dureroasă, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor.

Citeşte şi: Începe criza imobiliară în Europa? Prețul apartamentelor, prăbușire record în Germania şi Franţa

Elliot a spus că multe companii trebuie să aștepte ca contractele de închiriere să le expire înainte de a face astfel de modificări.

Companiile adoptă abordări diferite pentru o structură de lucru hibridă. BlackRock, o companie de investiții, a instruit luna trecută toți angajații să lucreze de la birou patru zile pe săptămână, în urma deciziei lui JP Morgan, din aprilie anul acesta, de a cere personalului superior să lucreze cu normă întreagă, conform Business Standard.

Citeşte şi: Cele mai ieftine apartamente din România. Orașele unde au scăzut foarte mult prețurile la imobiliare

Aproximativ o treime dintre companii au optat pentru munca integrală sau în mare parte în persoană, potrivit cercetării Knight Frank, care a folosit experienţa companiilor din întreaga lume, din industrii, de la Tehnologie la Servicii Financiare.

Aproximativ 56% dintre companii s-au hotărât să adopte o politică hibridă, în timp ce 10% plănuiesc să lucreze cu angajaţii în mare parte sau în întregime la distanță.

Citeşte şi: Criza imobiliară lovește Europa: Specialiștii fac deja pariuri împotriva sectorului imobiliar

Un studiu realizat de Savills, una dintre cele mai importante companii de agenți imobiliari din lume, a aflat că orașe din SUA, precum San Francisco și Washington DC, vor avea cel mai mare surplus de spații de birouri, în următorul deceniu, în timp ce piața asiatică va fi mai strânsă, iar Europa va fi în zona mediană a clasamentului.

Cushman & Wakefield, o firmă de servicii imobiliare comerciale, care este prezentă şi în România, a informat că în Londra companiile au raportat un număr record de mutări de birouri, anul trecut, dar au ocupat mai puțin spațiu decât media există în perioada pre-coronavirus.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te