Peste 8 milioane de români au bani în cont, dar nu se pot atinge de ei decât după 5 ani. Condițiile

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.12.2023 - 20:01
Peste 8 milioane de români au bani în cont, dar nu se pot atinge de ei decât după 5 ani. Condițiile - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Peste 8 milioane de români au bani în cont, dar nu se pot atinge de ei decât după 5 ani. Care sunt condițiile?

SHARE

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, marţi, că Pilonul II de pensii va fi neatins, fiind asumată de coaliţia de guvernare şi creşterea cu un procent de la 1 ianuarie.

„Nu am suspiciuni, Pilonul II de Pensii va fi neatins. Este o asumare la nivel de coaliţie şi o creştere a contribuţiei cu un procent de la 1 ianuarie 2024”, a spus Ciucă, la Digi 24.

Peste 8 milioane de români au bani în cont, dar nu se pot atinge de ei decât după 5 ani. Condițiile

În perioada 20 mai 2008 - 22 mai 2023, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanți, în timp ce activele nete aflate în administrare au depășit 107,7 miliarde RON (cca. 21,6 mld. EUR), un maxim istoric pentru sistem.

Potrivit comunicatului transmis de Asociația Pensilor Private (APAPR), Pilonul II a colectat în acești 15 ani contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde EUR) și a realizat plăți totale în valoare de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de cca. 108.000 de beneficiari (participanți și moștenitori).

Citește și: Salariații români vor contribui cu mai mulți bani la fondul privat de pensii de la 1 ianuarie 2024

De la lansarea sistemului și până în prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,38% pentru aceeași perioadă.

În termeni monetari, câștigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro).

Pilonul II de pensii private a fost conceput ca unul obligatoriu pentru persoanele cu vârstă de până la 35 ani. Opțional, persoanele de până la 45 ani aveau posibilitatea să adere la un fond de pensie privată.

Condiții pentru retragerea din Pilonul II

Inițial, singura modalitate de retragere a sumelor acumulate era în momentul pensionării. La sfârșitul lui 2018, legislația a fost modificată astfel încât participanții se pot retrage din Pilonul II, în baza unei cereri individuale.

Singura condiție impusa este ca cererea să fie efectuată după minim 5 ani de la aderarea la fond.

Cererea de retragere trebuie depusă la administrator, care va informa apoi casa de pensii pentru actualizarea registrelor de evidență, consemnând retragerea participantului de la fond.

În 30 zile de la primirea raportului de la casa de pensii, administratorul va informa participantul cu privire la modul de soluționare a cererii sale. 

Ce efecte are retragerea din Pilonul II? 

Cererea de retragere are ca efect transferul sumelor acumulate către bugetul de stat, în contul pensiei de stat. Participanții care aleg această opțiune vor beneficia în momentul pensionării, doar de pensia de stat.

Totodată, pensia de stat nu va mai suferi ajustări, ca urmare a contribuțiilor plătite la Pilonul II. 

Citește și: Cine sunt pensionarii care ajung la o pensie de 6.000 lei la recalculare? Cât și unde au lucrat?

Pe perioada cât a fost participant la fondul de pensii, o parte din contribuția către pensia de stat a fost redirecționată către pensia privată.

Acest lucru are ca efect reducerea pensiei de stat, proporțional cu contribuțiile redirectionate către Pilonul II. Prin retragerea din Pilonul II, aceste ajustări ar urma să fie compensate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te