Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2024 în forma negociată de un europarlamentar român

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.11.2023 - 14:51
Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2024 în forma negociată de un europarlamentar român - Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2024 în forma negociată de un europarlamentar român, cu 519 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă” şi 30 de abţineri.

SHARE

Parlamentul European a adoptat acordul negociat de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024.

Bugetul UE 2024, în forma negociată de către Mureşan cu reprezentanţii Consiliul UE şi Comisia Europeană, prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

Citește și: Cine sunt românii care primesc ajutor de sute de lei în 2024. Pentru ce se dau banii?

Parlamentul European a adoptat Bugetul UE 2024 în forma negociată de un europarlamentar român

„Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor.

Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană.

În al doilea rând, am obţinut un buget care cuprinde creşteri de fonduri pentru domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European privind Bugetul UE 2024, informează News.ro.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre creşterea fiscalităţii, anul viitor: E o linie peste care PNL nu poate trece

Bugetul UE 2024 este de peste 189 de miliarde de euro

Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile.

„În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical.

Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar şi pentru tinerii fermieri.

În plus, ţinem cont de evenimentele de la graniţele noastre. Astfel, creştem alocările pentru Vecinătatea sudică şi estică, inclusiv Republica Moldova. În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar.

Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a adăugat Siegfried Mureşan după votul din PE.

Bugetul UE urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te