Pandemia de coronavirus a produs cel mai mare șoc în energie din ultimii 70 de ani

DE Andrei Mocanu | 28.07.2020 - 13:59
Foto Inquam Photos/Bogdan Chesaru

Sectorul energetic a suferit un dublu șoc, de la debutul pandemiei de coronavirus, din cauza pandemiei COVID-19 și a perturbării pieței petrolului pe fondul prăbușirii cererii și al surplusului de ofertă, potrivit raportului „PwC Power Utilities Future of Industries”.

SHARE

Șocul cererii de energie din 2020 este cel mai mare din ultimii 70 de ani, potrivit raportului, care are la bază datele Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) pentru 2020.

În același timp, se anticipează că cererea globală de energie va scădea cu 6% în acest an, de șapte ori mai mult decât în criza financiară din 2009, conform estimărilor PwC.

„Chiar dacă există șansa unei recuperări economice, șocul pandemiei asupra comportamentului viitor nu poate fi ignorat. Astfel că, trebuie luate în calcul toate scenariile posibile: o recuperare mai lentă sau o recesiune mai lungă, ce vor avea implicații mai profunde.

Indiferent ce va urma, companiile trebuie să se pregătească pentru noua normalitate”, susține PricewaterhouseCoopers.

Cererea de combustibili este puţin probabil să se recupereze pe deplin din cauza schimbărilor de comportament post COVID-19 legate de mobilitatea locală şi internaţională. Concurenţa va creşte între furnizori pentru a asigura accesul la pieţele finale. 

Energia nucleară este mai puţin afectată de măsurile de blocare, în timp ce sursele regenerabile sunt singurele aflate în creştere în 2020.

Astfel, energia solară, eoliană, maree şi geotermală îşi majorează ponderea în mixul energetic global.

Investiţiile viitoare în tranziţia energetică depind de acţiunile guvernamentale: guvernele ar putea alege să nu cheltuiască pe surse regenerabile, dar să favorizeze companiile să o facă prin stimulente economice.

Companiile din petrol şi gaze, care au făcut investiţii mari pe pieţele de energie şi utilităţi la nivel mondial în ultimul deceniu, ar putea continua această tendinţă de investiţii, în special în sectorul regenerabilelor, determinată de necesitatea diversificării portofoliului.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.