Ordonanţa de urgenţă a austerităţii intră mâine în dezbatere, în şedinţa de guvern

DE Alexandru Pop | Actualizat: 11.05.2023 - 09:23
Şedinţă a Guvernului României - Foto: gov.ro - imagine cu caracter ilustrativ
Şedinţă a Guvernului României - Foto: gov.ro - imagine cu caracter ilustrativ

OUG cu reducerile de cheltuieli intră mâine, în şedinţa de Guvern, a anunţat premierul Ciucă. Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii ar fi reduse cu 10%, s-ar diminua posturile de consilieri cu 50% şi s-ar suspenda unele angajări care sunt făcute la stat.

SHARE

Aceste angajări vor continua totuşi să se facă în Educaţie şi Sănătate. Se va introduce regula de maximum două mandate, pentru reprezentanţii guvernamentali din consiliile de administraţie.

OUG de austeritate, vineri, în dezbaterea Guvernului

Premierul a spus despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea şi controlul cheltuielilor publice că nu vor lua decizia în şedinţa de Guvern de astăzi, ci în altă şedinţă de guvern, de mâine.

”Am considerat că este oportun să asigurăm timpul necesar pentru transparenţa publică, pentru dezbatere şi, în final, să avem toate elementele care să ne asigure că vom lua o decizie foarte bună”, a spus Nicolae Ciucă, conform News.ro.

Prim-ministrul a mai arătat că, prin Ordonanţă, se menţine un control al cheltuielilor publice.

Citeşte şi: Guvernarea pe proiecte. Cum să faci austeritate bugetară pentru binele României

”Discutăm de măsuri care vizează bunurile şi serviciile, asigurând totodată derularea investiţilor, fără a afecta bugetul aloca în acest sens”, a afirmat premierul, adăugând că au considerat că este oportun să introducă o decizie privind asigurarea lanţului scurt de aprovizionare, de la fermier la beneficiar.

”Considerăm că, cu cât lanţul de intermediari e mai mic, cu atât sprijinim producătorul şi asigurăm un preţ echitabil, pentru consumator”, a arătat el.

Fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, a mai spus premierul, fiind vorba despre cheltuieli cu autoturisme, mobilier, aparatură birotică, şi despre măsuri care vizează diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri, în rândul aparatului deminitarilor publici, şi limitarea la maximum două mandate, pentru cei din consiliile de administraţie.

Citeşte şi: Guvernul îngheaţă salariile bugetare până la finalul anului. Ciucă: Nu sunt măsuri de austeritate

”Vor fi de asemenea suspendate pentru acest an angajările în instituţiile şi autorităţile publice. Excepţie fac domeniile Sănătate şi Educaţie, pe care le considerăm pilon de bază pentru dezvoltarea societăţii noastre şi, de asemenea, vom asigura atenţia cuvenită, pentru ca activitatea în aceste sectoare să se desfăşoare cât se poate de normal”, a spus el.

Premierul a menţionat că nu va fi afectat bugetul pentru investiţii.

”În forma pe care am prezentat-o, proiectul de OUG se menţine în transparenţă publică, urmând ca, în şedinţa de Guvern de vineri, să intre în dezbatere şi să fie aprobată”, a arătat Ciucă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te