Oportunitatea reformei arbitrajului comercial internațional, în dezbatere la CCIR

DE Newsweek România | 06.06.2019 - 15:27
Conferința "Bucharest Arbitration Days"/FOTO: CCIR

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) organizează în perioada 6-7 iunie, la sediul CCIR Business Center, prima ediție a Conferinței "Bucharest Arbitration Days".

SHARE

"Bucharest Arbitration Days" are ca temă centrală necesitatea unei reforme în ceea ce privește regulile arbitrajului comercial internațional. Invitați internaționali de seamă din acest domeniu dezbat, în cele două zile de desfășurare ale evenimentului, subiecte de actualitate precum: arbitrajul internațional ca sistem de administrare a justiției, numirea tribunalelor arbitrale, modalități de finanțare ale arbitrajului sau rolul tribunalului în gestionarea arbitrajului.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat: "Sunt foarte bucuros să menționez faptul că activitatea Curții de Arbitraj este ancorată puternic în mediul de arbitraj internațional. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României are peste 60 de arbitri străini, provenind din peste 20 de țări. Curtea are relații apropiate cu instanțele naționale de arbitraj din țările vecine și cu ICC, ca actor global în domeniul arbitrajului. De asemenea, sunt arbitri care lucrează în centre de arbitraj puternice, cum ar fi Londra, Paris, Geneva, Stockholm; Beijing sau Hong Kong."

Președintele Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, dl. Ștefan Deaconu, a declarat: "Anul 2018 a fost unul special pentru noi, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional a sărbătorit 65 de ani de la înființare și, totodată au intrat în vigoare noile norme de arbitraj utilizate de Curte. În conformitate cu strategia Curții noastre am implementat o serie de acțiuni menite să permită comunității de afaceri să se îndrepte spre arbitrajul comercial ca o modalitate rapidă și eficientă de soluționare a diferendelor. Noile norme vin în sprijinul mediului de afaceri și sunt compatibile cu cele mai bune practici europene și internaționale în domeniu, fiind capabile să contribuie la o soluționare rapidă și eficientă a litigiilor dintre comercianți."

"În urma unui sondaj efectuat recent, arbitrajul se confruntă în primul rând cu problema costului ridicat pe care îl presupune un proces comercial, mai mult de 68% dintre respondenți proununțându-se în acest sens. Totodată, a fost reclamat faptul că arbitrii nu au puterea de a sancționa părțile implicate într-un proces și că există un grad scăzut de transparență în ceea ce privește deciziile acestora. Toate aceste lucruri fac deosebit de interesant evenimentul de astăzi și țin să felicit atât Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, cât și Camera de Comerț și Industrie a României pentru inițiativa de a-l organiza la București", a declarat Loukas Mistelis – director al Școlii de Arbitraj Internațional - Universitatea Queen Mary – Londra.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României este cea mai veche instituție de arbitraj comercial din România, fiind înființată în anul 1953 și având o activitate de peste 60 de ani.

Arbitrajul comercial reprezintă o formă de jurisdicție alternativă la cea a instanțelor judecătorești, persoanele care au capacitate deplină de exercițiu pot conveni să soluționeze pe această cale litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relațiile de familie, precum și drepturile asupra cărora nu pot să dispună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te