“O tragedie ne-a făcut să ne împrietenim!” Forumul economic româno - ucrainean

DE Remus Cernea | Actualizat: 22.07.2023 - 13:20
Forumul economic româno - ucrainean - Foto: Newsweek

La Palatul Parlamentului s-a desfășurat forumul Rebuilding Ukraine, organizat de către Camera de Comerț Româno – Ucraineană.

SHARE

Au participat oficialități guvernamentale și oameni de afaceri din cele două țări, ambasadorul Ucrainei la București, Excelența Sa, Ihor Prokopchuk și experți în dezvoltare. 

Amfitrionul evenimentului a fost dl. Nasty Vlădoiu, Președinte al Camerei Bilaterale de Comerț România – Ucraina, organizație care, anul acesta, împlinește 30 de ani de activitate. Acesta a spus că reconstrucția Ucrainei înseamnă inclusiv reconstrucția spiritului păcii și securității internaționale, iar România poate fi un hub economic pentru mărfurile din Ucraina și pentru infrastructura energetică. 

“O tragedie ne-a făcut să ne împrietenim!” Forumul economic româno - ucrainean

Marius Budăi, ministru al Muncii, a rememorat momentele de început ale invaziei pe scară largă, când cetățenii români din zona în care domnia sa locuiește, județul Botoșani, au venit imediat la punctele vamale pentru a-i întâmpina cu mâncare și alte ajutoare pentru refugiații ucraineni. Ca ministru, s-a implicat în modificările legislative necesare pentru a facilita angajarea în România a ucrainenilor care au rămas în țara noastră. 

Secretarul de Stat în Ministerul de Externe de la Kiev, Oleksandr Bankov, care vorbește limba română impecabil, a menționat, printre altele, despre efortul de a atrage companii private pentru deminarea umanitară a zonelor foarte întinse care sunt minate ca urmare a războiului. Actualmente, aproximativ 29% din teritoriul ucrainean este afectat de minele militare.

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a vorbit și despre importanța de a ajuta copiii ucraineni refugiați în România de a avea acces la educație. Reconstrucția a început încă din prima zi a războiului cu poporul ucrainean, dar continuă cu popoarele vecine, fiind necesară extinderea cooperării industriale și a comerțului. 

Senatorul Vasile Dîncu, fost Ministru al Apărării, a afirmat că această tragedie a războiului i-a împrietenit pe români și pe ucraineni și că a fost martor încă din primele zile privind modul în care cetățenii români s-au organizat imediat pentru a-i ajuta pe refugiați să tranziteze granița spre România. Va fi important să fie realizate înfrățiri între localitățile din cele două țări, iar în regiune ar trebui realizat un spațiu comun de cooperare pe multiple planuri cu Ucraina, Polonia, Slovacia și România. De asemenea, senatorul a punctat faptul că decenii întregi propaganda rusă i-a învățat pe români și ucraineni cum să nu fie prieteni.

Dacă îi pui pe oameni să se uite în trecut, vor uita de viitor. Vasile Dîncu consideră că până acum a fost o miopie strategică de a nu avea relații strânse între cele două țări, dar că, de acum încolo, ar trebui să ne gândim la viitor. Și noi, și ucrainenii, am avut un dușman comun, iar acesta a fost neîncrederea. Oamenii de afaceri au un important rol în înlăturarea acestui dușman. 

Ambasadorul Ucrainei la București, Exceleța Sa Ihor Prokopchuk, a menționat că tocmai zilele acestea au avut loc cele mai ample atacuri asupra Kievului de la începutul războiului. El a menționat că World Bank a evaluat că ar fi necesare investiții de cel puțin 400 miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei și că relațiile bilaterale pe care le pot dezvolta comunitățile de business din Ucraina și România pot coopera foarte bine pentru acest efort.

Au fost oferite și alte prezentări privind proiectele de investiții și oportunitățile de afaceri între cele două țări. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te