O staţiune de o frumuseţe aparte se închide. Ultimul hotel a rămas un simplu beton inutil

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.11.2023 - 11:09
O staţiune de o frumuseţe aparte se închide - Foto: Facebook/Statiunea Voineasa

Stațiunea Voineasa, situată la poalele Munților Căpățânii, pe Valea Lotrului, în județul Vâlcea, și-a închis una după alta unitățile de cazare, din 1989 încoace. Acum, se închide de tot.

SHARE

Staţiunea Voineasa era situată la 20 de kilometri de Lacul Vidra, poate cel mai frumos lac de acumulare din România, însă mai puţin cunoscut, o construcţie ciclopică.

Infrastructura care trebuia însă edificată pentru ca Voineasa să devină rentabilă nu există. Este un drum judeţeana, care începe la vârsarea Lotrului în Olt, la Brezoi, şi atât.

O staţiune de o frumuseţe aparte se închide

Pe de altă partea, Brezoi în sine şi zona turistică din jur a devenit un magnet turistic suficient de puternic pentru a nu-ţi mai dori să te urci în covata liniştită de la Voineasa, dincolo de lacul de acumulare de la Mălaia.

Staţiunea Voineasa face parte din mult-discutatul patrimoniu al fosei Uniuni Generale a Sindicatelor din România, pen care confederaţiile sindicale din România şi l-au disputat şi împărţit, după 1990.

După 1990 patrimoniul UGSR a fost preluat de confederațiile sindicale CNSLR, Frăția și Cartel ALFA şi, încet-încet, a fost în bună măsură distrus.

Citeşte şi: Zeci de bilete de tratament în centrele de tratament balnear în România. Până când se pot ridica

În loc să fie tratat ca un grup de active turistice ce trebuia pus la muncă, pentru aducerea de bani, a fost folosit de sindicate pentru sindrofii, aranjamente de culise şi în cel mai bun caz folosit ca loc de cazare pentru membrii de sindicat, în concedii, eventual la tratament.

De exemplu, staţiunea Voineasa a fost locul unde s-a ticluit constituirea, aproape de jumătatea anilor 90. a Convenţiei Solidarităţii Sociale (CSS), o pălărie politică a celor trei confederaţii, care a avut listele sale de candidaţi la alegerile legislative din 1996.

Discuţiile pentru realizarea CSS au avut loc chiar în sala de conferinţe de la Hotelul Lotru. Acum, acesta, cu o capacitate maximă de cazare de 200 de locuri,ultima unitate de cazare care funcţiona, se închide şi el.

Citeşte şi: Un incendiu puternic au distrus un motel şi un restaurant din Băile Herculane

Administratorul acestuia, Blocul Național Sindical (BNS), a decis să pună lacătul pe el, după mai mulți ani pe pierdere.

Hotelul Lotru a cazat peste vară pensionari, prin bilete de tratament oferite de Casa Națională de Pensii, exact aşa cum am spus.

Însă aceste camere erau insalubre, deși existau alte camere renovate, conform ziaruldevalcea.ro. Conducerea BNS a motivat atunci că a respectat contractul încheiat cu Casa de Pensii, care prevedea servicii de două stele, în timp ce camerele renovate erau de trei.

Hotel Lotru, de pe râul Lotru

Închiderea hotelului administrat de BNS amenință și funcționarea altor unități de cazare mai mici din stațiune, din portofoliul altor sindicate. În jurul acestui hotel, existau în anii 90 mici vile fără etaj, cu camere cu unul sau două paturi. Acum nu va mai fi mici una. Sau poate.

De Hotelul Lotru depinde alimentarea cu apă. Practic, dacă se închide conducta de apă care alimentează Hotelul Lotru, odată cu închiderea acestuia, nici unitățile de cazare ale Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) sau ale Sindicatul Frăția nu vor mai putea funcționa.

Doar aceste două sindicate mai dețin proprietăți care încă funcționează, fiind renovate în total opt unități care pot caza turiști în Voineasa. Pe lângă ele mai sunt alte zeci abandonate și de alte sindicate.

Zarvă cu sindicate şi administraţie locală

„Stațiunea se desființează cu totul”, spune primarul comunei Voineasa, după închiderea ultimului hotel din zonă. Acesta susține că are o soluție pentru recuperarea stațiunii:

Hotelul Lotru să fie dat în chirie administrației publice pentru a putea investi în el. „Îi facem licitație în secunda doi. Noi știm ce să facem cu ele, dar nu vor să ne lase (n.r. – sindicatele)”, spune primarul.

Dar președintele BNS, Dumitru Costin, spune că, din contră, bunurile sindicatului nu se pot înstrăina în nici un fel.

Legea dialogului social spune că bunurile sindicale „pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat, fără a putea fi împărțite între aceștia”.

„Nu îl înstrăinează prin concesiune, ci îl dau în chirie, nu vinzi, concesionezi, doar dai dreptul cuiva, care are bani”, mai spune primarul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te